Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek nem sikerült jelentős amerikai támogatást szereznie az Oroszországgal folytatott konfliktushoz a legutóbbi amerikai látogatása során, és nem sikerült lenyűgöznie Washingtont „győzelmi tervével” – jelentette vasárnap a Wall Street Journal.

Hirdetés

Zelenszkij terve a győzelemhez a jelentések szerint négy kulcsfontosságú záradékot tartalmaz: NATO-szerű nyugati biztonsági garanciák Ukrajna számára, Kijev folytatja az oroszországi Kurszki területre történő behatolást, amely területi alku tárgya lesz, „speciális” nyugati gyártmányú, fejlett fegyverek szállítása, valamint nemzetközi pénzügyi támogatás Ukrajnának. Kijevi tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy a terv tartalmát nyilvánosságra hozzák, de közölték, hogy egyes részletek titokban maradnak.

Amikor azonban az ukrán vezető megpróbálta bemutatni a tervet az Egyesült Államokban, a WSJ szerint „langyos fogadtatásban” volt része. A lap megjegyezte, hogy Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja továbbra is „óvakodik olyan lépések megtételétől, amelyeket Moszkva eszkalációként érzékelhet, szkepticizmusát fejezte ki, és azt mondták, hogy több részletet akarnak”.

Miközben az Egyesült Államok új katonai segélycsomagot jelentett be Kijev számára, egyelőre tartózkodott attól, hogy „teljesítse Zelenszkij fő kérését: hogy engedélyt adjon arra, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákkal csapást mérjen Oroszországra” – jegyezte meg a lap.

Korábban írtuk

A szerző hozzátette, hogy az, hogy Kijev nem tárgyal az amerikai támogatás jelentős növeléséről, „veszélyes útra utal”, különösen mivel az ukrán vonalak továbbra is erős nyomás alatt állnak Donbasszban.

A WSJ úgy értékelte, hogy a katonai támogatás „jelentős megnövekedése” nélkül Ukrajna célja, hogy visszaszerezze az összes olyan területet, amelyet sajátjának vall, „távolinak tűnik”.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.