Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban Kínában, Vietnamban és Észak-Koreában is járt. A phenjani találkozó után Kim Dzsongun észak-koreai vezető közölte: minden támogatást megad Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

Ágyútölteléknek használná az észak-koreaiakat Vlagyimir Putyin – írta a Politico. A brüsszeli lap amerikai forrásokra hivatkozva úgy fogalmaz: Észak-Koreának kétszer is meg kellene gondolnia, hogy katonákat küldjön Ukrajnába.

Közben Amerika a legújabb fegyvereket teszteli Ukrajnában. Washington a legmozgékonyabb könnyűtüzérségi rendszerét küldte el Kijevnek, amelyet a gyalogság vagy a különleges egységek használhatnak, és akár 15 kilométerre is ellő.

Ukrajna folytatni akarja a harcot és nem akar békét kötni, amiben a Nyugat is támogatja. A Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy feloldja a tilalmat a katonai vállalkozók Ukrajnába küldéséről, hogy segítsenek a fegyverek működtetésében, és Washington a fegyverszállításokban is elsőbbséget biztosított Kijevnek.

Korábban írtuk

Az Európai Unió is mindent megtesz Ukrajna támogatásáért: a tagállamok folyamatosan küldik a fegyvert és pénzt a háborúba. Sőt, szerdán hivatalosan is elkezdődtek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról.

„Egy háborúban álló országot felvenni az unióba, lényegében azt jelenti, hogy az Európai Unió is egy háborús fél lenne”

– mondta az Alapjogokért Központ elemzője.

Szerinte a háborún kívül más problémák is vannak Kijev uniós tagságával. Lajkó Fanni az M1-en azt mondta:

Ukrajna csatlakozásával sok tagállam elesne az uniós támogatásoktól és befizetővé válna.

„A teljes költségvetést át kellene rajzolni, kezdve a kohéziós politikán át egészen az agrárpolitikáig. Talán ami Magyarországot is leginkább befolyásolja, az agrártámogatások kérdése. Ukrajnának akkora termőföldjei vannak – ha csak az ukrán területet nézzük –, mint Olaszország teljes területe. Nagyon nagy termőfölddel rendelkezik, ahova támogatásokat kellene küldeni, ezért az agrártámogatásoknak a legnagyobb hányada Ukrajnába menne” – mondta.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.