A washingtoni külügyminisztérium főosztályvezetője az iraki háború kirobbanásának 5. évfordulóján kijelentette, hogy Németországot is felelősség terheli a konfliktusért, ugyanis éppen a német hírszerző szolgálattól származtak az iraki biológiai fegyvergyártásra vonatkozó bizonyítékok.

Larry Wilkerson az akkori külügyminiszter, Colin Powell belső munkatársaként hitelt adott a bizalmas értesüléseknek, csakúgy, mint az Egyesült Államok védelmi kérdésekben illetékes főszakértője, David Kay, aki a Spiegel hírmagazinnak adott nyilatkozatában még azt is a németek szemére veti, hogy nem tették lehetővé az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA számára a Berlinnek dolgozó informátor kikérdezését.

David Kay szerint a CIA-val csak annyit közöltek, hogy a hír egy iraki mérnöktől származik, aki a biológiai fegyverek kifejlesztéséről tartott legalább 50 titkos ülésen vett részt. Larry Wilkerson úgy vélte, hogy a német hírszerző szolgálat céltudatosan és cseppet sem véletlenszerűen juttatta el rendkívül fontos értesülését az Egyesült Államokhoz a katonai beavatkozás eldöntése előtt.

A Spiegel azonban idézi a német hírszerző szolgálat akkori igazgatóját, aki a mindenkori gyakorlatra hivatkozva nem közölte a CIA-val iraki informátora nevét és elérhetőségét.

Utalt azonban arra is, hogy a Washingtonba küldött tájékoztatásban ugyan megbízható forrásnak minősítették az iraki mérnököt, de hangsúlyozták, hogy értesüléseit más helyről nem tudták megerősíteni.

A CIA-nak átküldött dokumentumban felhívta arra is a figyelmet, hogy Berlinben kétségek támadtak az információt illetően – amivel közvetve óvatosságra intette az amerikai döntéshozókat.

Németország akkori ENSZ-nagykövete, akit szintén beavattak az ügybe, a Spiegelnek kijelentette, hogy a német átirat fenntartást is tartalmazott az iraki biológiai fegyverek kifejlesztésével kapcsolatban, ami Washingtont arra kellett volna ösztönözze, hogy saját forrásainak igénybe vételével ellenőrizze az állításokat, következésképpen a fegyveres beavatkozásra vonatkozó döntésért még részben sem hárítható át a felelősség Berlinre.

(inforadio.hu)