Washingtoni találkozót javasolt Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Washingtoni találkozót javasolt Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyinnak kettejük március 20-i, még a diplomaták kölcsönös kiutasítását megelőző telefonbeszélgetése alkalmából, de a csúcs előkészítése még nem kezdődött meg – jelentette ki Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója hétfőn Moszkvában.

„Amikor elnökeink telefonon beszéltek egymással, akkor Trump azt javasolta, hogy találkozzanak Washingtonban” – mondta újságíróknak Usakov, hozzátéve, hogy „maga Trump tett javaslatot egy ilyen találkozóra”.

A tanácsadó szerint konkrét időpontról ugyanakkor nem esett szó. Hangot adott reményének, hogy „ha minden normálisan alakul”, akkor az amerikaiak „nem tagadják meg a csúcs megrendezésének megtárgyalására vonatkozó javaslatukat”.

Elmondta, hogy a csúcstalálkozó előkészítése a két vezető beszélgetését követően nem kezdődött el, de a Kreml azt reméli, hogy hamarosan beindul a munka, mert egy ilyen csúcs mindkét ország, de az egész nemzetközi közösség számára fontos lenne. Usakov szerint Moszkva abból indul ki, hogy a kiutasítások nyomán megüresedő diplomáciai státusok fokozatosan feltöltődnek majd.

„Arról, hogy ez mennyire valósul majd meg a gyakorlatban, egyelőre nehéz beszélni, mert a mi diplomatáink már elutaztak Amerikából, az amerikaiak pedig még nem” – mondta.

„Szeretnénk bízni abban, hogy azokat a lépéseket, amelyeket az amerikaiak tökéletesen bizonyítatlan vádak alapján tettek meg, le fogják állítani” – nyilatkozott a tanácsadó, hozzátéve, hogy ez lehetővé tenné egy „nagyon komoly, konstruktív párbeszéd” megkezdését.

Usakov hangsúlyozta, hogy Moszkva kénytelen volt szimmetrikus választ adni 60 diplomatájának kiutasítására és főkonzultusának bezáratására.

Elmondása szerint Putyin és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója egyelőre nem szerepel a napirenden. Hozzátette, hogy a kínai elnök különmegbízottja csütörtökön tájékoztatni fogja az orosz elnököt a pekingi kínai-észak-koreai csúcstalálkozóról, amelyet Moszkvában pozitívan értékelnek.

Usakov közölte, hogy a szerdai ankarai orosz-török-iráni csúcstalálkozón Putyin, valamint Recep Rayyip Erdogan és Haszan Róháni közös nyilatkozatban erősíti majd meg elkötelezettségét Szíria szuverenitása, függetlensége és területi épsége mellett. Mint mondta, a három vezető egyetért abban, hogy a szíriai helyzet csakis politikai eszközökkel oldható meg, hogy ebben a folyamatban az utolsó szót a szíriaiaknak kell kimondaniuk és hogy a nemzetközi közösség tagjainak elő kell segíteniük a konszenzus elérését.

A hármas csúcs alkalmából Putyin mind az iráni, mind a török hivatali partnerével külön megbeszélést folytat majd. Róhánival egyebek között a Moszkva szerint Teherán által betartott iráni nukleáris alkuról is egyeztet, az üggyel kapcsolatban hangoztatott amerikai kijelentések figyelembe vételével.

Az Erdogannal folytatandó tárgyalás egyik fő témája egyebek az energetikai együttműködés lesz. Usakov elmondta, hogy a Török Áramlat megépítéséhez szükséges legtöbb engedélyt már sikerült beszerezni, a gázvezetéket a tervek szerint a jövő év vége előtt helyezik üzembe. Szavai szerint szó lesz az akkuyui atomerőműről és a Törökországnak Ankara reményei szerint 2020-ig leszállítandó orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerekről is.

(MTI)