Ha nem találunk megoldást vagy megfelelő közös álláspontot a migráció menedzselésében, akkor nagyon aggódom a következő európai választások miatt

Hirdetés

– tette hozzá Manfred Weber a Politico rendezvényén.

A múlt heti hollandiai választásokat hozta fel példaként, amelyet meglepetésre a szélsőjobboldali populista Geert Wilders pártja nyert meg, annak illusztrálására, hogy „egy icipici részletkérdés hogyan döntött meg egy kormányt”. A migráció miatt erősödő aggodalmak hatására Németországban is egyre inkább teret nyer a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD), ami a német Weber szerint „hatalmas sokk, és aggodalomra ad okot”.

A politikus sürgette az uniós tagállamokat, hogy véglegesítsék a migrációs megállapodást. „Életre kell azt keltenünk – hangsúlyozta.

Az embereknek látniuk kell, hogy nemcsak beszélünk a migrációról, nemcsak a probléma megoldására apellálunk, hanem valóban képesek vagyunk arra, hogy jogszabályokat alkossunk, és európai szinten valódi megoldást találjunk arra, hogy megállítsuk az illegálisan érkezőket

– tette hozzá.

Korábban írtuk

Az Európai Unióba érkező migránsok száma az elmúlt egy évben az egekbe szökött. A jelenlegi helyzet a 2015–2016-os válságra emlékeztet, amelynek során a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint 1,3 millió ember vándorolt be illegálisan Európába a Közel-Keletről és Afrikából, a kényelmes élet reménye pedig a geopolitikai és gazdasági kockázatok mellett vonzóbb, mint valaha. A csempészek két fő útvonalat használnak, hogy a bevándorlókat átjuttassák az európai határokon: a Földközi-tengert és a Balkánt. A tengeri útvonal rövidebb – mindössze nyolc-tíz órát vesz igénybe –, és a migránsoknak nagyobb esélyük van arra, hogy bejutnak a kontinensre, azonban sokkal veszélyesebb is, és rengetegen fulladnak meg az Olaszország felé tartó úton.

A tagállamok egy része, köztük Magyarország sem hajlandó illegális bevándorlók befogadására.

(forrás)