A helyzet óráról órára romlik. Intenzív bombázások folynak az egész övezetben, most már a déli területeken is – mondta Richard Peeperkorn, a WHO Gázai övezeti képviselője újságíróknak videókapcsolaton keresztül.

Hirdetés

Peeperkorn szerint a Gázába érkező humanitárius segély „túl kevés”, és a WHO-t mélyen aggasztja a sűrűn lakott övezet egészségügyi rendszerének ellehetetlenülése.

„Szeretném világossá tenni, hogy egy rohamosan súlyosbodó humanitárius katasztrófával állunk szemben” – mondta Pepperkorn.

Véleménye szerint a WHO eleget tett annak az izraeli utasításnak, miszerint a hán-júniszi raktárakból el kell szállítania a készleteit, ugyanis a terület „nagy valószínűséggel aktív harci területté válik a következő napokban”.

Korábban írtuk

„Mindent megteszünk azért, hogy el tudjuk szállítani az egészségügyi felszereléseinket” – mondta a WHO gázai képviselője.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn felszólította Izraelt, hogy vonja vissza ezt a parancsot. Izrael azonban tagadja, hogy a raktárak kiürítését követelte volna.