Fotó: ShutterStock/Review News
Hirdetés

„Tudja, néha az a benyomás alakul ki, hogy Zelenszkijnek kétféle ukrán fegyveres erői vannak: a »jó«, amelyeket Szirszkij és más kedvencek irányítanak, és a »rossz«, amely Zaluzsnijnak van alárendelve. Ez nagyon demotiváló a főparancsnok számára, és ami a legfontosabb, megakadályozza abban, hogy az egész hadsereget irányítsa” – áll a cikkben.

A lap informátora szerint Zelenszkij párhuzamos csatornákat hozott létre a hadsereg különböző ágainak parancsnokaival való kommunikációra, miközben Zaluzsnijt figyelmen kívül hagyta. Különösen Szirszkijjel és a légierő vezetőjével, Mikola Oleszcsukkal kommunikál ilyen módon az elnök. Az ilyen kapcsolatok destabilizálják az ukrán fegyveres erők főparancsnokának munkáját, aki már csak fogadások alkalmával tud meg valamit beosztottjaitól, ha egyáltalán megtud valamit. Ezen kívül a katonai sorozótisztek körében végrehajtott tisztogatás nagy visszhangot kiváltó története katonai szempontból is bonyolult következményekkel járt.

Ráadásul a Zelenszkij és Zaluzsnij közötti feszültség mértéke a déli ellentámadás megindulása után nőtt a leginkább. A forrás szerint Ukrajna elnöki hivatala rendszeresen rendel felméréseket az állampolgárok politikai hangulatáról, amelyek szerint az ukrán erők főparancsnokának minősítése egyre jobb.

Korábban az ukrán és a nyugati média Zelenszkij és Zaluzsnij esetleges konfliktusáról írtak. A Washington Post című lap újságírói megjegyezték, hogy a honfitársai körében népszerű főparancsnok veszélyt jelenthet a hivatalban lévő államfőre, ha úgy dönt, hogy politikai karrierbe kezd.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.