Fotó: MTI/AP/Szaúdi királyi palota/Bandar Aldzsalud
A szaúdi királyi palota felvételén Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökös herceg (j) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja a szaúdi királyi palotában, Rijádban 2024. február 27-én
Hirdetés

A szaúdi állami hírügynökség jelentése szerint a megbeszéléseken Mohamed bin Szalmán megerősítette hazája eltökéltségét és támogatását minden olyan nemzetközi erőfeszítés iránt, amelynek célja az ukrán-orosz háború lezárása és a béke megteremtése, valamint hozzájárul a háború okozta humanitárius katasztrófa enyhítéséhez.

Ukrajna képviselői eddig több tucatnyi országban tartottak két- vagy többoldalú megbeszéléseket Zelenszkij béketervéről, amely az orosz csapatok kivonása mellett 1991-es határai között állítaná helyre Ukrajnát, illetve elszámoltatná Oroszországot az általa elkövetett jogsértésekért.

Kijev békecsúcs megrendezését tervezi tavaszra Svájcba.

„Most már nagyon közel vagyunk az első béke-csúcstalálkozóhoz, és számítunk Szaúd-Arábia további aktív támogatására” – írta Zelenszkij bejegyzésében.

Rijád korábban vállalt közvetítői szerepet Ukrajna és Oroszország között fogolycsere ügyében. Az ukrán államfő azt írta: biztos abban, hogy keddi találkozója eredményes lesz ebben a tekintetben is.

A tervezett békecsúcs egyik előkészítő találkozóját tavaly augusztusban tartották meg a szaúd-arábiai Dzsidda városban.

Korábban írtuk