Az X közösségi oldalon tett videóbejegyzést az ukrán elnök, miután találkozott Orbán Viktorral, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökével. Volodimir Zelenszkij leszögezte: Orbán Viktor ukrajnai látogatására hosszú évek és a háború kezdete óta először került sor.

Hirdetés

Mint fogalmazott, a találkozó közvetlenül azután történt meg, hogy Magyarország elfoglalta az EU-elnökséget. 

Ez világos jelzés mindannyiunk számára az európai egység és a közös lépések fontosságáról. Megbeszéltük a tartós és igazságos béke felé vezető utat. Megköszöntem a miniszterelnök úrnak, hogy Magyarország részt vett a békecsúcson, és támogatta annak zárónyilatkozatát

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Korábban írtuk

A bejegyzésében a kijevi vezető aláhúzta: a második békecsúcsra való felkészülés során elért eredményeiket a csúcstalálkozók között megosztja a partnerekkel. Hozzátette:

jó előrehaladást értünk el, és lesz még több. Felkértem Magyarországot és Orbán miniszterelnököt, hogy csatlakozzanak ezekhez a törekvésekhez.

Volodimir Zelenszkij közölte: vannak pozitív kétoldalú eredményeik is hazánkkal. 

Összességében azt látjuk, hogy ezek most teljesen más kapcsolatok Ukrajna és Magyarország között – konkrétabbak és átláthatóbbak, kölcsönös érdekeket tükröznek. Különféle gazdasági és politikai részletekben állapodtunk meg, amelyeket csapataink kezelnek

– mondta az elnök, aki leszögezte azt is, hogy szerinte fontos, hogy a két ország kapcsolatát és eredményeit egy új, Ukrajna és Magyarország közötti jószomszédi kapcsolatokat meghatározó megállapodásban vázolják.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.