Fotó: ShutterStock/Dmytro Larin
Hirdetés

Kijev nem zárja ki a jövőbeni béketárgyalásokat Moszkvával, de azok csak közvetítőkön keresztül jöhetnek létre – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán vezető a Philadelphia Inquirer című lapnak vasárnap. Azt javasolta, hogy a 2022-es fekete-tengeri gabonamegállapodás közvetítésénél használt formátum hasznos lehet erre a célra.

Kijev korábban elutasította, hogy elfogadja Oroszország feltételeit a tárgyalások alapjául, és azzal vádolta Moszkvát, hogy képtelen a jóhiszemű tárgyalásokra. Zelenszkij 2022 végén még egy rendeletet is kiadott, amelyben kijelentette, hogy „lehetetlen” tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Moszkva eközben fenntartotta, hogy kész a tárgyalások újrakezdésére, de csak akkor, ha Kijev lemond a konfliktus során Oroszország által megszerzett területekre vonatkozó követeléseiről. 2022 őszén négy korábbi ukrán terület – a két szakadár Donbassz köztársaságok, valamint Herszon és Zaporozsje régió – egy sor népszavazást követően hivatalosan is csatlakozott Oroszországhoz. Ukrajna soha nem ismerte el a szavazás eredményét, és továbbra is igényt tart ezekre a régiókra, valamint a Krímre, amely 2014-ben egy hasonló népszavazást követően egyesült újra Oroszországgal.

A Philadelphia Inquirernek adott interjújában Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna „találhat egy modellt” az Oroszországgal való lehetséges rendezéshez. Rámutatott a két évvel ezelőtt Törökország és az ENSZ által közvetített megállapodásra, amely lehetővé tette egy folyosó létrehozását az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági export számára. Később a megállapodást Moszkva felmondta, mert az ukránok tengeri dróntámadásra használták a folyosót.

Korábban írtuk

Zelenszkij szerint Ankara és az ENSZ külön megállapodást kötött Moszkvával és Kijevvel. „Ez működött” – mondta, hozzátéve, hogy a gabonafolyosó akkor már „elég régóta” létezett.

Moszkva és Kijev közel állt ahhoz, hogy márciusban újabb gabonamegállapodást kössön, de az ukrán tárgyalófelek a Reuters szerint két hónapos tárgyalás után hirtelen ismét elsétáltak.

A „területi integritásról, az energiáról és a hajózás szabadságáról” szóló megállapodásokat ugyanilyen formában lehetne megkötni Moszkva és Kijev között – jelentette ki Zelenszkij. Javasolta, hogy más országokat is meg lehetne hívni a közvetítésre: „Senki ne mondja, hogy ez … csak Európa és az Egyesült Államok” – mondta, hozzátéve, hogy Ázsia, Afrika és Dél-Amerika országainak is részt kellene venniük, és segíteniük kellene a Moszkvának és Kijevnek benyújtandó dokumentumok előkészítésében.

„Eddig csak ez a modell létezik” – mondta Zelenszkij. Hangsúlyozta azonban, hogy a végleges megállapodásnak „meg kell felelnie” Kijevnek, és Ukrajna feltételein kell alapulnia.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.