Milos Zeman köztársasági elnök szerint meg kellene tiltani a burkini viselését Csehországban – állítja az osztrák Heute cikkére hivatkozva a truthrevolt.org.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Milos Zeman szerint az iszlám kultúrában elterjedt fürdőruha nem higiénikus és nem látta értelmét, hogy Csehországban a sharia-törvényeknek megfelelő ruházat viselését engedélyezzék. 

Az osztrák Heute azt írja, a Blesk című lapban megjelent interjúban a cseh elnök azt állította: “Az alapvető higiéniás szempontokat figyelembe véve nem is tudhatjuk, milyen mocsok gyűlik össze az ilyen fürdőruhában”.
Amikor felhívták a figyelmét, hogy a burkini ugyanolyan anyagból készül, mint a nyuagti fürdőruhák, Zeman csak annyit felelt, hogy bár ő nem fürdőruha-szakértő, “semmi oka nincs annak, hogy a cseh uszodákban bárki arab ruhát viseljen”, ahogy egy cseh fürdőző számára sem lenne jó ötlet, ha egy arab országban bikiniben úszkálna.

A Truth Revolt felidézi, hogy több franciaországi tengerparti városban is burkini-tilalom volt életben. Marine Le Pen a tilalmat támogató egyik nyilatkozatában azt mondta: “Franciaország nem zárja el a nők testét, Franciaország nem akarja elrejteni polgárai felét arra a félrevezető és gyűlöletes kifogásra hivatkozva, hogy attól a polgárok másik fele kísértésbe esik”. 
Még az akkori elnök, Manuel Valls is véleményt nyilvánított az ügyben: “[A burkini] egy politikai kísérlet megnyilvánulása, egy ellentársadalomé, amely nagy részben a nők elnyomásán alapul”.
A tilalom ellen baloldali csoportok keresetet nyújtottak be, és végül a legfelsőbb bíróság törölte el azt.

demokrata.hu (Forrás)