BREAKING: As European governments gather in Brussels to discuss climate action, 61 activists from all over Europe are reminding them that our house is on fire 😉Leaders today might agree new climate targets for 2050. But that’s just too late. Unprecedented heatwaves, devastating floods and record high temperatures have already hit Europe. Our planet is burning and we need *real* urgent action and a new climate target to cut emissions by 2030 in line with science.Europe: It’s time to act like your house is on fire. Because it is.#HouseOnFire

Gepostet von Greenpeace International am Donnerstag, 12. Dezember 2019
Hirdetés

Helyszíni beszámolók szerint az aktivisták felkapaszkodtak az épület díszítéséül szolgáló szerkezetre, amelyen többméteres, lángokat ábrázoló plakátokat helyeztek el „Éghajlati veszélyhelyzet” felirattal. A tüntetők fáklyákat is gyújtottak.

A közlések szerint a rendőrség elkezdte a mintegy harminc aktivista eltávolítását a több emelet magasságban tartott tüntetés helyszínéről. A művelet az épület külső, rácsos szerkezetén folyik, ezért több óráig is eltarthat – közölték.

Elképzelhető, hogy a történések miatt a délután kezdődő uniós csúcstalálkozó helyszínét áthelyezik a szomszédos épületbe, amely korábban rendszeresen adott helyszínt az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának.

Az uniós csúcstalálkozó első napján az Európai Tanács a tervek szerint véglegesíteni fogja az EU hosszú távú éghajlatváltozási stratégiájára vonatkozó iránymutatásait. A tagországi vezetők mindenekelőtt azzal foglalkoznak, hogy miként érhető el a 2050-re kitűzött uniós klímasemlegességi cél.

Frissítés: a rendőrség eltávolította az aktivistákat

A rendőrség eltávolította a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáit a csütörtök délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozó helyszínéről.

A szerzet aktivistái a helyszín közelében folytatják megmozdulásukat, amellyel az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására akarják rábírni az uniós tagországok vezetőit.