Zsigmond Barna Pál a Facebook-oldalán azt írta, a pert az Európai Bizottság indította Magyarország ellen, mert szerintük „nem biztosítjuk megfelelően a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést”.

Hirdetés

„Brüsszel ezzel új szintre emelte támadásait Magyarország ellen”

– tette hozzá.

Az Európai Bizottság szerint Magyarország a gyakorlatban nem szüntette meg a területén jogellenesen tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárok jogellenes kitoloncolását, mert az érintetteket rendőrségi eljárás lefolytatása nélkül kíséri át a határkerítésen – ismertette az államtitkár.

Korábban írtuk

Közölte, hogy két bírságot szabtak ki Magyarországgal szemben: egy egyszeri, 200 millió eurós bírságot, amely a múltat szankcionálja, amiért „nem engedtük be a migránsokat az ország területére”, ezen kívül pedig mostantól egy napi egymillió euró összegű „kényszerítő bírságot”, amit addig kell fizetni, amíg „hazánk meg nem teszi az ítéletnek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket”.

Zsigmond Barna Pál vérlázítónak nevezte a Magyarországra kiszabott „brutális pénzbüntetést”. Az átalányösszeg a 200-szorosa, míg a kényszerítő bírság a 61-szerese az Európai Bizottság által a keresetben kért büntetésnek, és ha Magyarország nem fizet, akkor az uniós forrásokból vonják le az összeget – írta.

Kiemelte: „nem engedünk Brüsszel pénzügyi zsarolásának, megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket”.

Zsigmond Barna Pál rámutatott: a magyar emberek népszavazáson és nemzeti konzultáció keretében is világossá tették korábban, hogy nem fogadják el a brüsszeli migrációs terveket, nemet mondanak a migránsok kötelező betelepítésére és a migránstáborokra, most pedig az EU bírósága azt a jól működő magyar menekültügyi szabályrendszert vette össztűz alá, amely jelenleg is hatékonyan védi Magyarország és egész Európa biztonságát és békéjét.

Az államtitkár Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy Magyarország továbbra is azt vallja: migránskvóták és migránsgettók helyett hatékony kiutasítási mechanizmusra, a külső határok fokozott védelmére és a további illegális beáramlások megelőzésére van szükség.