Fotó: MTI/Filep István
Hirdetés

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a SopronFest programsorozat részeként felvett beszélgetésen egyebek mellett arra a kérdésre kereste a választ Steigervald Krisztiánnal, mi a különbség aközött, hogy míg az Y generáció belenőtt, a Z generáció beleszületett a digitalizációba.

A korábbi köztársasági elnök a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában közönség előtt rögzített első podcastban kitért arra is, hogy miközben egyre fontosabbnak érzik az emberek a környezetvédelmi vagy klímavédelmi problémákat, kényelmük háttérbe szoríthatja a félelmet e problémák következményeitől.

Áder János és beszélgetőpartnere űgy vélekedett: bár naponta több hír jelenik meg a környezetről, a klímáról, a fenntartható vagy fenntarthatatlan életmódról, kétséges, vajon ezek ösztönzik-e a Z generációt arra, hogy tegyen is a klímavédelmi gondok enyhítéséért.

A második podcastban a generációk együttéléséről és a digitális világ személyiségre gyakorolt hatásairól esett szó, érintve az internethasználatot, a társas kapcsolatok megváltozását, az értékrendet.

Korábban írtuk

A podcastok felvétele előtt Áder János részt vett a fesztiválerdő telepítésén Sopronban.

Az úgynevezett Miyawaki minierdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek, gazdagabb a biológiai sokféleségük a hagyományos erdőkhöz képest. Könnyen ültethetők városi környezetben.

Hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, csökkentik a nyárihősziget-effektust a városi környezetben.