Fotó: Airpixel – Drone imagery/Shutterstock.com

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) májusban jelentette be, hogy az elektromos hálózat elérte befogadóképessége maximumát az időjárásfüggő energiaforrások tekintetében. A villamosenergia-rendszer rugalmassága ugyanis ennyit bírt el, a biztonságos ellátás érdekében új termelőegységek nem csatlakozhatnak, csak fejlesztés után.

Hirdetés

Felkészülni

Most van pénz, paripa, fegyver, vagyis európai uniós támogatások is lehívhatók lesznek a célra, és úgy tűnik, a kormányban is megvan a szándék a megújulók fejlesztésére, már csak az autonómia növelése érdekében is. A Mavir bejelentése után egy hónappal már arról érkezett hír, hogy a kormány és az EU több mint 15,4 milliárd forintos támogatásával húsz alállomás és hét távvezeték fejlesztése zajlik le 2026 májusáig. Ezzel újabb naperőműveket lehet majd a hazai hálózatra csatlakoztatni. A beruházást az uniós helyreállítási és ellenálló képességi eszközből (RRF) szeretnék fizetni, a magyarországi tervek brüsszeli elfogadásáig pedig a kormány a nemzeti helyreállítási alapból előfinanszírozza a projektet.

Ezenfelül kihirdették két nagy uniós helyreállítási pályázat eredményét is, amelyek szintén a magyar villamosenergia-hálózat fejlesztését segítik összesen 103 milliárd forintos kerettel. Ezek is kifejezetten az időjárásfüggő megújuló források integrálása érdekében növelik a hálózat rugalmasságát. Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára ennek kapcsán elmondta, hogy a program révén 2000 megawattnyival több megújuló energiát tud majd fogadni az elektromos ellátórendszer (Magyarországnak jelenleg több mint 3000 megawattnyi napelemes kapacitása van).

A másik fontos tényező a tárolókapacitás kiépítése a hálózatban: az Európai Bizottság nemrég 23 milliárd forintos támogatást utalt át hazánknak e célra. Mivel a kormány további forrásokat is folyósított, 500 megawatt villamosenergia-tároló kapacitás jöhet létre.

Korábban írtuk

Palkovics László, a TIM minisztere egy nemrég rendezett konferencián utalt arra, mit takarhat ez a beruházás: egy 500 megawatt teljesítményű CCGT-erőmű létesítéséről beszélt az energiatárolás kapcsán. Ez a technológia olyan kombinált ciklusú gázturbinás erőművet takar, ami harminc-ötven százalékos arányban hidrogén eltüzelésére is alkalmas. Többször írtunk a hidrogénben rejlő energiatárolás lehetőségéről: ha az időjárásfüggő forrásból éppen túltermelés van, az áramot vízbontásra lehet használni, amelynek során hidrogén és oxigén keletkezik. Az előbbit tárolhatjuk és szükség esetén energiatermelésre használhatjuk fel bizonyos erőművekben. Ilyen a CCGT, illetve az üzemanyagcellák, amelyekben a hidrogén elégetésével víz és villany­áram keletkezik (ezzel nemcsak erőművet, hanem hidrogénüzemű autót is lehet hajtani). Tehát a hidrogén révén éjszaka felhasználhatjuk a nap közben termelt szolárenergiát.

A miniszter hozzáfűzte, hogy a kormány a hálózatfejlesztés mellett 1,8 milliárd eurót szán a közeljövőben az energiahatékonyság növelésére és ugyanennyit hidrogénes beruházásokra. Az új termelőkapacitásoknak és az orosz energiaimportot kiváltó alternatív forrásoknak a kiépítésére 1,7-1,7 milliárd, a megújuló és egyéb források felhasználására 1,3 milliárd eurót költ. Elhangzott az is, hogy a következő években száz megawattos nagyságrendű energiatárolási kapacitás kiépítésére lenne szükség Magyarországon, ennek révén az elmúlt időszak ütemében folytatódhatnak az új napelemes beruházások. A hálózat korszerűsítésére 2030-ig 1600 milliárd forintnyi beruházást szán a TIM, és ennek a keretösszegnek a felét 2026-ig hozzáférhetővé teszi.

Lássuk, mink van!

Az ukrajnai háború és következményei hazánkban is átrajzolják az energia­stratégiát. Az elmúlt két év eseményei rámutattak az egyes nemzetek kiszolgáltatottságára, így merült fel megoldásként az önellátás növelésének igénye. Szijjártó Péter külügyminiszter arról írt közösségi oldalán, hogy a Paksi Atomerőmű két új reaktorával Magyarország az önállóságra útjára léphet az áramellátás területén. A miniszter szerint az energiabiztonságához elkerülhetetlen a legnagyobb fokú autonómia.

Ez pedig szükségszerűen a megújulók nagyobb fokú kiaknázását jelenti az atomenergia mellett, hiszen fosszilis forrásaink már nemigen akadnak. Szénbányáink jellemzően kimerültek és bezártak, az ismert hazai kőolaj- és földgázkészletek pedig csak a töredékét fedezik a belföldi igénynek.

Energiafüggőségünk egyébként nagyjából megfelel az európai átlagnak, az Eurostat adatai szerint a teljes energiafelhasználáson belül az import aránya az egyes országokban átlagosan 57,5 százalékos volt 2020-ban, Magyarországon 56,6 százalék. A régió hasonló vagy alacsonyabb szinten áll, miközben Nyugat- és Dél-Európát – Franciaországot leszámítva – átlag feletti energiafüggés jellemzi, Észak-Európát viszont jóval átlag alatti.

Önellátásra az elektromos energia területén van leginkább esélyünk, a paksi atomerőmű közel a felét biztosítja a teljes hazai termelésnek és harmadát a felhasználásnak. Egyébként hasonló mértékű ez az arány Belgiumban, Szlovákiában és Szlovéniában is, míg Franciaországban jóval nagyobb, kétharmados. Az EU-átlag egynegyedes.

A napenergia terén hatalmas lépéseket tettünk előre, az elmúlt években megtízszereztük a a teljesítményt, és tavaly már a hazai áramtermelés kapacitásainak 7,5 százalékát adta napenergia, pedig a szomszédos országokban nagyjából két százalék az arány, az uniós átlag pedig ötszázalékos. Idén voltak olyan napok, amikor a hazai áramfogyasztás egyharmadát hazai napenergia szolgálta ki.

Sok kicsi…

Méhes Martina, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ ügyvezető és szakmai igazgatója viszont arra figyelmeztet, hogy a függőség kérdése nagyon relatív: az ő számításaik szerint nálunk ez 80-85 százalékon felüli a teljes energiaszektorban, ugyanis az atomerőmű fűtőelemeit is Oroszországból vásároljuk, és egy-másfél évente van szükség belőlük újakra.

– Energetikai szempontból a teljes autonómia nem valósítható meg sem rövid, sem középtávon, miután az utóbbi évtized fejlesztéseinek nem ez volt az iránya – állítja Méhes Martina. – A teljes autonómia gazdasági szempontból sem előnyös, hiszen a piacon energiát eladva, vásárolva különösen a megújulók esetében költségeket lehet megtakarítani. Az önellátás olyan országokban cél, ahol a geopolitikai helyzet felülírja a gazdasági előnyöket vagy ellehetetleníti kiaknázásukat, mint például Izraelben. A kibocsátáscsökkentési terveket is csak határokon átívelő hálózatfejlesztés révén tudjuk megvalósítani, hiszen egy adott pillanatban egy országban a kínálat lehet éppen nagy, míg máshol a kereslet magas, és ez másnapra akár meg is fordulhat. Viszont az ellátásbiztonság fokozása biztosan jó cél, pláne a jelenlegi európai vagy akár globális energiapolitikai és gazdasági helyzetben.

Az Energiaklub számításai szerint az összes energiafelhasználásunk 50 százaléka, de a megtermelt áram akár 80 százaléka is származhatna megújulókból 2050-re, ami mégis nagyarányú autonómiát jelentene. A biogáz és a biomassza alkalmazásában mintegy 10-15-szörös fejlődést lehetne rövid időn belül elérni, hiszen vannak még kiaknázatlan lehetőségek a mezőgazdaságban. Ráadásul ez az energia szabályozható, nem függ az időjárástól. Ezenfelül a gravitációs energiatárolásnak, vagyis a víztározós erőműveknek bizonyos mértékig Magyarországon is van tere. Szerintük a szélenergia tekintetében is vannak még lehetőségeink, miután a technológia rengeteget fejlődött az utóbbi időben, vagyis kevesebb légmozgásból több áram termelhető.

– Nagyjából tízszeres növekedés lehetne reális, összesen 6000 megawatt teljesítmény. Erre van lehetőség, figyelembe véve Magyarország térképén a szélcsatornákat, azokon belül pedig mindama területeket, amelyek engedik szélerőművek telepítését természetvédelmi, fenntarthatósági és egyéb szempontból, távol a településektől – összegzi véleményét az igazgató. – A hálózatfejlesztés kapcsán most bizakodunk, hogy újra szerepet kaphat a szélenergia. A hőenergiát tekintve pedig a geotermia kiaknázásával tudnánk nagyot lépni előre; ez akár távfűtésre is alkalmas.

Most már az is látszik, hogy a megújulókapacitás növelése a hosszú távú gazdasági fejlődés záloga. A nagy külföldi gyáraknak ugyanis egyre nagyobb arányban kell megújuló energiát használniuk szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentése érdekében, hiszen előírások kényszerítik őket a karbonkereskedelem keretein belül. Ezzel együtt végképp kisebb költséget jelent számukra a megújulók használata, mint a fosszilis forrásoké. Az ehhez szükséges feltételeket pedig meg kell teremtenünk, ha azt szeretnénk, hogy itt nyissanak gyárakat a legnagyobb vállalatok.

– Az ukrajnai háború egy ébresztő volt Európának és Magyarországnak is, a tíz-tizenöt évvel ezelőtti energiastratégiákat át kell alakítani újabb szempontok szerint – így Méhes Martina. – Miután a kkv-kra már nem vonatkozik a rezsicsökkentés, és elképesztő mértékben szállnak el az energiaköltségek, amit a termékek árán keresztül a lakosság is megérez, itt az idő újratervezni és elgondolkodni, hogyan fogjuk megteremteni a megváltozott geopolitikai és gazdasági helyzetben a stabilitást, a fenntarthatóságot. Olyan helyzetben vagyunk, hogy nekünk mindenből van egy kicsi, viszont ezekből már tudunk okosan gazdálkodni és minél nagyobb mértékű diverzifikációra törekedni. Vagyis csökkenteni a kockázatot azáltal, hogy egyre több lábon állunk.