Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba
Hirdetés

Az államtitkár beszédében kifejtette, hogy hazánk az egész ország területét lefedő erős állami intézményrendszerrel, 10 nemzeti park igazgatósággal gondoskodik a Pannon Biogeográfiai Régió természeti értékeinek megőrzéséről.

Rácz András kiemelte, ez a hálózat a Kehop jelenleg záruló ciklusában 101 projektet ölelt fel, több mint 38 milliárd forint keretösszeggel, 107,5 százalékos forrásfelhasználással. Ezen projektek megvalósításának 80 százaléka közvetlen természet helyreállításra, 20 százaléka pedig az egyre fokozódó társadalmi érdeklődés kiszolgálására, azaz a bemutatásra, valamint a természetvédelmi őrszolgálat működésének támogatására irányult.

A közvetlen állapotjavító beruházások a kitűzött cél majdnem dupláját, több mint 180 ezer hektár területet érintettek, a közösségi jelentőségű élőhelyek szintén majdnem dupláján, 7 élőhely esetében sikerült az állapotjavulás ökológiai és műszaki feltételeit megvalósítani – mondta az államtitkár.

Rácz András hozzátette, 42 természetvédelmi bemutatóhely, ezen belül 8 látogatóközpont, 20 tanösvény 46 kilométer hosszúsággal épült meg természetvédelmi bemutatási céllal. A természetvédelmi őrszolgálat támogatása keretében 90 új, speciális terepi járművet szereztek be a nemzeti parkok, 7 új bázishely létesült és 9 megújult, valamint egy térinformatikai támogatású helikopteres légi megfigyelő rendszert is beüzemeltek.

Korábban írtuk

Az országos szakpolitikai tervezés megalapozása érdekében pedig nagy felbontású országos ökoszisztéma térkép készült, amely az ökoszisztéma szolgáltatások állapotát mutatja be nyilvános adatbázis segítségével – zárta beszédét az államtitkár a közlemény szerint.