Súlyos katasztrófára számítanak

A 2010. április 20-án a British Petroleum által a Mexikói-öbölben üzemeltetett tengeri olajfúró padozat felrobbanásának társadalmi megítélését vizsgálta frissen közzétett közvélemény-kutatásában a Pew Research Center. A válaszok szerint az amerikaiak kritikusan ítélik meg a hatóságok és a cég kárelhárítási munkáját, igaz sokan optimisták, és bíznak benne, hogy a szivárgás megállítására tett erőfeszítések eredményesek lesznek.

A felmérés szerint a megkérdezett amerikaiak 55 százaléka tekinti komoly környezeti katasztrófának a robbanást, és az ennek eredményeként a tengerbe omlott óriási mennyiségű nyersolaj ökoszisztémára gyakorolt hatását. További 37 százalék súlyosnak, de nem katasztrofálisnak tekinti a helyzetet, míg alig 4 százaléka véli úgy, hogy a probléma nem komoly. A válaszok szerint azok, akik figyelemmel kísérték a robbanásról és a károkról szóló média beszámolókat, amely egyébként domináns részét képezte az elmúlt hetekben az amerikai sajtómegjelenéseknek, komolyabban ítélik meg a problémát, mint azok, akik nem így tettek. Az előbbi csoport 67 százaléka, míg az utóbbi 47 százaléka minősíti ökológiai katasztrófának a balesetet.

A válaszadók ugyanakkor meglehetősen optimisták. Minden második megkérdezett gondolja úgy, hogy az olajszivárgás megállítására tett intézkedések sikeresek lesznek, és csak tízből hárman számítanak ezek eredménytelenségére.

Hatékonyságból elégséges

A kutatás eredményei szerint az amerikaiak meglehetősen kritikusan látják az olajfúrót üzemeltető British Petroleum kárelhárítási intézkedéseit. A megkérdezettek alig negyede ítéli megfelelőnek a cég a szivárgás megállítására és a még nagyobb kár megakadályozására tett lépéseit, míg 63 százaléka éppen elégségesnek, illetve kevésnek minősítette az erőfeszítéseket.

Kevésbé erős, de szintén negatív minősítést kapott a szövetségi kormány, amely csak az amerikaiak harmada szerint reagált megfelelően, míg több mint fele szerint nagyobb erőfeszítéseket is tehetett volna a katasztrófa megakadályozása érdekében. A kritikus hangok természetesen az amerikai elnököt, Barack Obamát sem kímélik. A válaszadók 36 százaléka látja úgy, hogy az elnök mindent megtett, ami hatalmában áll, 47 százalék azonban úgy véli, Obama bőven tehetett volna többet a helyzet kezelése érdekében.

Katasztrófát követő közhangulat

A közvélemény hangulata egyébként hasonló a Katrina hurrikán pusztítása és az Exxon Valdez tankerhajó elsüllyedése után mértekhez, igaz Obama elnök mostani megítélése jobb, mint az idősebb és ifjabb Bush munkájára adott reakció.

A 2005-ös hurrikán által véghezvitt rombolás után a társadalom 58 százaléka volt elégedetlen és 38 százalék elégedett a kormány intézkedéseivel. George W. Bush személyes válságkezelését pedig a válaszadók bő negyede ítélte jónak, több mint kétharmada viszont kevésnek. Az alaszkai partoknál elsüllyedt olajszállító katasztrófáját az idősebb Bush az amerikaiak negyede szerint megfelelően, bő fele szerint azonban elégtelenül kezelte.

Tengeri olajkitermelés: szükséges-ez?

A környezeti katasztrófát kiváltó tengeri olajkitermelés elfogadottsága is megingott a felmérés szerint. Az egy évvel korábban mért 68 százalékról 54 százalékra esett vissza a part menti olaj- és gázkitermelést támogatók aránya.

A kitermelésből fakadó ilyen és ehhez hasonló katasztrófák elkerülhetetlensége is erősen megosztja az amerikaiakat: 45 százalék gondolja elkerülhetőnek a bajt, míg 41 százalék úgy véli, amíg kitermelés van, addig balesetek is lesznek. Érdekes azonban, hogy az 1998-ban elsüllyedt Exxon Valdez esetében még 74 százalék gondolta elháríthatatlannak, és csak 18 százalék vélte megelőzhetőnek a hasonló szerencsétlenségeket.

Felbecsülhetetlen károk

A felrobbant és elsüllyedt olajfúró okozta környezeti károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen: mérések szerint több mint 4 millió gallon (15 millió liter) nyersolaj ömlött a tengerbe, amely az öböl élővilágát és a part menti államokat fenyegeti. A szakértők szerint óriási olajtömegek lebegnek a tengerben, amely még az űrből is jól látható. A Zöldtér portálon közölt információk szerint egyes rétegekben már 30 százalékkal csökkent a víz oxigén szintje, ami az olaj mérgező hatását fokozva jelentős környezeti pusztuláshoz vezet. A tudósok úgy vélik, évekbe, de akár évtizedekbe is telhet, mire helyreáll az ökoszisztéma.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél