Ételmérgezéshez hasonló tüneteket, tehát hasmenést és hányást okozhat az a fuzáriumos szennyeződés, amelyet egy bajai malom lisztjében találtak. Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem élettani és állathigiéniai tanszékének professzora a Sonline-nak azt nyilatkozta erről a „don-toxinról”, hogy a fuzáriumos fertőzések közül ez a leggyakoribb, de legkevésbé mérgező.

A szakember a honlapnak azt mondta: a fuzáriumos fertőzések közül van olyan toxin, amely rákkeltő és olyan hormonális hatású toxin is, amely jellemzően a teljes kiőrlésű gabonából készült árukban, főleg a gabona külső héjában, azaz a korpában rakódik le. A professzor nem zárta ki, hogy ez az úgynevezett F2-toxin okozhatta a korábban a hírekben szereplő két kisgyerek, az 5 éves kislány, aki menstruálni kezdett, illetve a 10 éves kisfiú, akinek a mellei nőttek meg, megbetegedését.

A fuzáriumos toxinok közül a legkevésbé mérgező a don-toxin. A napokban a Baján talált kétféle egykilós lisztben a don-toxint találták, amely egyébként sütés esetén el is bomlik – mondta a Független Hírügynökségnek Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájának főosztályvezető-helyettese vasárnap. A két egykilós liszt közül az egyik szavatossági ideje idén november 28-án, a másiké idén december 15-én jár le.

A bajai Diamant malom mindkét termékét bevonta a hatóság és a belőlük készült árukat is visszahívta. A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta: azok, akik vettek ebből a lisztből vigyék vissza a vásárlás helyére, ahol kötelesek ezt a terméket visszavenni.

(nol.hu)