A hazai zöldségek és gyümölcsök mintegy 40 százaléka növényvédő szerekkel szennyezett. A jelenleg is használt hatóanyagok egy része súlyosan egészségkárosító, valószínűsíthetően rákkeltő vagy megzavarja a hormonháztartást. A kockázatok miatt a Levegő Munkacsoport örömmel fogadta, hogy az Európai Parlament megszavazta a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló rendelet és a fenntartható használatról szóló irányelv kompromisszumos tervezetét, hiszen ezeknek a jogszabályoknak a hatályba lépése esetén eltűnhetnek az élelmiszereinkből az igen veszélyes növényvédő szerek. A fenntartható növényvédelmi gyakorlat kialakulása érdekében előnyben kell részesíteni a vegyszermentes megoldásokat, és ennek érdekében nemzeti akcióterveket kell készíteni.

A Levegő Munkacsoport véleménye szerint a mostani egyezség mind környezeti, mind egészségügyi szempontból lényegesen csökkenti a növényvédelem kockázatait, és a növényvédőszer-gyártók, illetve a gazdálkodók számára is megteremti a felkészülés lehetőségeit.

A rendelet hatályba lépését követően fokozatosan eltűnhetnek az élelmiszerekből a rákkeltő, a mutagén, a szaporodási képességeket, valamint a hormonháztartást károsító hatóanyagok. Szigorítják az ideg-, illetve az immunrendszert károsító anyagok felhasználásának és a légi permetezés alkalmazásának lehetőségeit is.

Bár a mostani jogszabálytervezet több jelentős engedményt tett a korlátozások ellen ágáló ipari lobbinak, ami környezet- és egészségvédelmi szempontból visszalépést jelent az Európai Parlament által korábban elfogadott javaslatokhoz képest, az új szabályozás mindenképp komoly sikernek tekinthető – zárul a szervezet közleménye.