A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől, amellyel természeti értékeket veszélyeztet.

Az Auchan a civileknek írt válaszában csupán felelős vállalati magatartásáról biztosította a levélírókat, a beruházástól azonban nem lépett vissza – jóllehet, a szervezetek erre kérték.

A vállalat a sajtóban és a válaszként megküldött sajtóanyagban igyekezett eloszlatni az építkezéssel kapcsolatos kételyeket, a bojkott felhívást közzé tevő társadalmi szervezetek azonban továbbra is aggályosnak találják a terveket. Az érintett terület természetvédelmi besorolásával kapcsolatos értelmezési problémák ellenére is úgy vélik: a tervezett áruház- és parkoló bővítés komoly természetvédelmi károkat okozna, még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg.

Még a legkisebb beavatkozás is súlyos következményekkel járhat az érzékeny természeti élőhelyen. A parkoló kapacitásfejlesztése minden valószínűséggel nagyarányú „lebetonozással” jár majd, ami megbolygathatja a terület felszín alatti vizeinek minőségét. A település ingatlanjainak – köztük az áruház – szennyvizét levezető Óceán-árok lápon való átvezetése (amire azért van szükség, hogy minél nagyobb hasznos területhez jusson a cég) szintén kiszámíthatatlan kockázattal bír.

Nem kétséges, hogy ezek a problémák fokozottan érintenék az érzékeny természetes élőhelyet. Ráadásul az áruháztól keletre fekvő – a vállalat birtokában lévő – teljes terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, ezért törvényesen nem is beépíthető.

Bár az áruházlánc korábban, és azóta is arra hivatkozott, hogy tervei nem sértik a törvényes rendet, a bojkottot hirdető szervezetek hangsúlyozzák, hogy a felelős vállalati működés túlmutat a jogszabályok betartásán. Amennyiben az Auchan valóban olyan felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem épít új áruházat sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével.

Az alábbi társadalmi szervezetek ezúton hívnak bojkottra mindenkit, aki fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését. A bojkotthoz csatlakozók nem vásárolnak az Auchan áruházakban, ameddig a cég le nem mond természetromboló tervéről!

A felhívással egyetértők a www.tudatosvasarlo.hu/auchan oldalon kapcsolódhatnak a bojkotthoz aláírásukkal. Ugyanitt olvasható a kapcsolódó levelezés, valamint minden eddigi és jövőbeni fontos dokumentum.

A dunakeszi tőzegláp értékeiről, az eddigi civil ellenállás eseményeiről a www.tozegto.freeweb.hu oldalon találhatók információk.