A fuzáriumgomba által termelt toxin nagy mennyiségben egészségkárosodást okozhat. Ennek ellenére Magyarországon bizonyítottan senki sem betegedett meg a fuzáriumtoxintól.

A legfrissebb hírek szerint a lisztet előállító bajai Diamant-malomban hibáztak. Ott azt mondták, hogy bár tudták, hogy szennyezett búzát kaptak, valaki mégis a rossz lisztet rossz helyre öntötte.

Erre még visszatérünk, de most egy másik, a malomipart borzoló botrányról: a hazai hatóságok tavaly óta vizsgálják, hogy valóban kartelleztek-e a hazai malmok. Egy névtelenségbe burkolózó egykori dolgozó ugyanis például hosszasan mesélte az egyik internetes portálnak, hogyan osztották fel a vállalkozások egymás közt a piacot. És hogy a két eset miért érdekes? Nos, mindkét történet főszereplői magányos, névtelen tanúk. A kartellügyben pusztán annyit tudni, hogy a vádló korábban az egyik célkeresztbe vett cégnél, a Cerbonánál dolgozott. Annál a cégnél, amelyet milliós kár ért eddig, és amely először vonta vissza néhány tésztaféléjét. Itt egyébként az egyik cégvezető, Szabó István Tihamér azt állítja: nem kizárt, hogy a konkurencia akar ily módon megszabadulni a versenytársaktól. „Ha az a cél, hogy a hazai malomipar eltűnjön, hogy ez mint a cukoripar esetében bekövetkezett, ez is lehet egy cél” – fogalmaz Szabó.

Az is lehet cél, hogy a hazai feldolgozóipart teljesen ellehetetlenítsék – ezt már Budai Gyula állítja. És hogy mindez miért épp most? Nos, az országgyűlés szeptemberben szavaz az élelmiszerkódexről. Ha elfogadják a törvényt, akkor januártól a boltok polcain az áruk 80 százalékának magyarnak kell lenni. „Tehát itt van ez a két hónap kegyelmi idő, addig bármi történhet, és ha valamelyik bebizonyítja, hogy ez a termék rossz, akkor nem fogják forgalmazni, és jöhet a multik polcaira a szlovák, német és összes más tagállamból érkező termék” – így Budai.

Azonban ha a visszaélésekre fény derülne, a probléma orvoslására nem túl sok idő maradna. A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis magától nem kezd vizsgálatot – csak bejelentés alapján. De akkor is csak azt nézik, hogy a gyanú megalapozott-e. És hogyha ez bebizonyosodik, csak akkor napok, hetek hónapok múlva kezdődhet a tényleges nyomozás. Addig azonban a kérdéses cégek nagy része tönkre is mehet. Kérdéseinket egyébként elküldtük a földművelésügyi minisztériumnak is, azonban onnan senki sem reagált.

(Lánchíd Rádió)