Áder János fideszes néppárti képviselő az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófával kapcsolatos határozattervezet vitájában fölhívta képviselőtársai figyelmét arra, hogy az elmúlt években a biztonsági előírások szándékos megsértésének 97%-át a BP követte el az USA-ban működő olajfinomítók közül.

A néppárti politikus rámutatott, a cég a biztonsági és karbantartási költségeit radikálisan csökkentette a profit fenntartása érdekében. Ennek is köszönhető. hogy az elmúlt években több súlyos balesetet is okozott a társaság. Áder János szerint a BP elmúlt évekbeli üzleti tevékenységét a kapzsiság, mohóság, emberi felelőtlenség, profithajsza, szándékos szabálysértések jellemezték. A képviselő kiemelte, az elsőszámú cél a katasztrófák megelőzése, aminek érdekében a biztonsági szabályok további szigorítására van szükség.

Mint azt a Magyarországot sújtó, hétfői vörösiszap-katasztrófa is bizonyítja, természeti, ipari katasztrófák bárhol, bármikor megtörténhetnek. Nem szabad változtatnunk azon az alapelven, hogy a szennyező fizessen az általa okozott kárért. Emellett, mint azt a 10 évvel ezelőtti magyarországi ciánkatasztrófa esetében tapasztalhattuk, a szennyező cégek gyakran mindenfajta kártérítés fizetése nélkül felszámolják magukat és eltűnnek. Mindkét okból fontos, hogy gyors és hatékony kárelhárítás lehetősége biztosítva legyen, különösen az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok között, amelyek megnövelik mind a természeti, mind az ipari katasztrófák bekövetkezésének kockázatát. Ezért a fideszes képviselő javaslatot tett egy európai uniós katasztrófaalap létrehozására, amely ilyen esetekben segítséget nyújtana a károk elhárításához.