– Mi indokolta, hogy előtérbe került az energia hatékonyság kérdése?

– Az Európai Parlament és Tanács 2002. decemberében hagyta jóvá az Épületek energiafelhasználása című direktívát, amely 2003. január 4-én lépett hatályba. Uniós csatlakozásunk után a rendeletet ránk is kötelezettségeket ró. Az Európai Unió az épületek energiafelhasználásának csökkentésére törekszik, többek közt az energiaellátás biztonsága érdekében, mivel a jelenlegi tendenciát követve az unió 2030-ra a felhasználásnak csak mintegy 70 százalékát tudná belső forrásból fedezni, valamint környezetvédelmi okokból, mert a CO2-emisszió 94 százaléka az energiatermelésből és felhasználásból származik. Az épületek energiafelhasználása emellett a teljes energiafelhasználás mintegy 40 százalékát teszi ki, valamint uniós elhatározás, hogy jelenlegi tagországaiban 2010-ig 22 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

– Mit jelent mindez Magyarország számára?

– A 2005-ben elfogadott Kiotói egyezmény miatt hazánk is csatlakozott ahhoz a célkitűzéshez, mely szerint 2008–2012 között az Európai Unió tagországai 5,2 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok, és ezen belül is a CO2-kibocsátást. A környezetkárosító hatáson túl anyagi megfontolások is szerepet játszanak. Az elavult technológiák, a rossz hőszigetelés, a pazarló vagy csak rosszul tervezet világítás mind fölösleges energiákat használ el. Ennek ismeretében mint áramszolgáltató tudatosan foglalkozunk az energiahatékonysággal és példát mutatunk fogyasztóinknak, ezért anyavállalatunk, az RWE segítségével, az Európai Unió irányelveinek megfelelően egy új szolgáltatást dolgoztunk ki, melynek neve: energetikai audit. Célja, hogy ügyfeleinket érzékennyé tegyük az energiatakarékosság lehetőségeire, az energiahatékonysági előírások betartására, a környezettudatos villamosenergia-felhasználásra, hasznosítható információt adjunk a megtakarítási lehetőségekről, az energiahatékonyság növeléséről és ezzel együtt a CO2-kibocsátás csökkentéséről, a tovább növekvő energiaárak mellett a saját energiaköltség behatárolásáról.

– Mi alapján tudják meghatározni, hogy a fogyasztóiknak mit kellene tenniük az energiahatékonyság és energiatakarékosság növeléséért?

– A vizsgálat elemzi a teljes villamosenergia-felhasználási láncot az energia beszerzéstől az elosztáson át a felhasználásig. Az energetikai audit, vagy más szóval energetikai átvilágítás lényege a veszteségfeltárás, hogy a vállalat, vállalkozás vagy az intézmény energiafelhasználásának területén alapos felméréseket végezzen, melyek tiszta képet adnak az energiafelhasználás mértékéről, céljairól, indokoltságáról, költségeiről és jellemzőiről, célja a gazdaságos energiaköltség-csökkentő beavatkozások azonosítása. A felülvizsgálatok azonban emellett más célokat is szolgálhatnak: a munka során összegyűjtött adatok segíthetik, vagy helyettesíthetik a fentiekben vázolt energiagazdálkodási rendszer alapadat-felvételét, ugyanakkor az intézmények költségtervezéséhez beviteli adatokat biztosíthatnak azáltal, hogy a reálisan elvárható energiaköltséget meghatározzák.

– Mi történik az így elkészült elemzés után?

– Az a feladata, hogy a felülvizsgálatot kérő vezetőket döntési helyzetbe hozza. Egyfajta jelzést ad arról, hogy az adott intézményben mit érdemes, illetve mit lehetséges megvalósítani, ez milyen költségekkel jár, milyen előnyök és hátrányok, esetleges kockázatok várhatóak a beavatkozás kapcsán. Energia audittal foglakozó szakértőink összeállítják az egyéni energiahatékonysági programot, hogy az adott vállalkozás, intézmény energia- és költséghatékonyabbá váljon. Az elérhető energia- és költségmegtakarítás mértékére garanciát vállalva vállalkozunk a szükséges korszerűsítések, rekonstrukciók komplex megvalósítására is.

– Vagyis akár személyre szabottan meghatározzák, illetve javasolják a tennivalókat?

– Tulajdonképpen így van. Személyre szabott energiahatékonysági tanácsadás, a meglévő energiastruktúra elemzése technikailag és építészetileg, a megtakarítási lehetőségek meghatározása, az eredmények bemutatása, a szükséges tevékenységsúlypontok meghatározása és javaslatok nyújtása az átalakítás előkészítéséhez, valamint a megtakarítási célok megvalósításának támogatása évtizedes tapasztalatokkal bíró, felkészült szakembereink által, ez mind szerepel a szolgáltatásaink között. Többéves energetikai optimalizálási gyakorlatunkat ajánljuk a vállalatoknak, vállalkozásoknak és önkormányzatoknak, hogy tegyünk valamit közösen a környezetünkért.