A vállalatvezetők, üzletemberek, szakemberek számára tartott programon részt vett Bencsik János, valamint Olajos Péter helyettes államtitkár. Bencsik János a magyar gazdaság fenntartható pályára állításának lehetőségeiről szóló előadásában elmondta, hogy fel kell készülnünk egy melegebb és szárazabb időszakra, szélsőséges időjárási jelenségekre. Kiemelte, hogy egyes kistérségek különösen sérülékenyek.

A nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája önkormányzati szinten is kezelni akarja az elsődleges nemzetbiztonsági szempontokat, mint az élelmiszer-önrendelkezés biztosítása, az ivóvízellátás nemzeti kézben tartása, az energiafüggésünk csökkentése, a hidrológiai fejlesztések, a katasztrófavédelem megerősítése, demográfiai helyzetünk stabilizálása és fejlesztése, az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés támogatása.

A 21. században újból a termőföld, víz, élelem, az energia lesz a fontos. Magyarország gazdag földalatti vizekben, ivóvízben és termálvízben, ezeket az értékeket kiemelten óvni kell. A kormány Nemzeti Együttműködési Programja erősebb állami szerepvállalással, a hazai energia-szerkezet módosításával, hatékonyabb energiafelhasználással és a kapcsolódó ipar és szolgáltatás tudatos bővítésével kíván előbbre lépni.

A családok, önkormányzatok, a társadalom jelenleg „kis befolyású” szereplőinek érdekeit fel kell értékelni, és az intézményi hátteret a zöld fejlesztési és finanszírozási alap létrehozásával megteremteni.