Fotó: György László, Facebook (szerk.)
Hirdetés

György László rámutatott: a zöld gazdaság, mint ágazat egyik része, hogy meg kell tudni termelni a zöld energiát; ezen a területen Magyarország igen jól áll.

Emlékeztetett: 2020-ban a kormány meghirdette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-semlegesen állítson elő villamos energiát Magyarország. „Be fogjuk tudni tartani a vállalásunkat” – jelentette ki a kormánybiztos.

A második fontos pillér a zöld energia tárolására alkalmas high-tech rendszerek. Ilyen kapacitásokból Magyarország a nemzetközi elemzőházak szerint 2030-ra a negyedik legnagyobb kapacitással fog rendelkezni az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Németország után – közölte.

A harmadik rész, hogy ezt az energiát föl is kell tudni használni, a negyedik terület pedig a zöldenergia újrahasznosítása, a körforgásos gazdaság bevezetése – fejtette ki. A kormány azt szeretné, ha Magyarország ezen a területen is élen járna, György László szerint erre minden esély meg is van.

Korábban írtuk

A kormánybiztos arra is felhívta fel a figyelmet, hogy a zöld energetikai piac üzleti lehetőség a magyarok számára. Magyarok százezreinek fog jól fizető biztos munkahelyet jelenteni a következő évtizedekben, egyben a fenntartható, környezetbarát, egészséges, tiszta jövő záloga is.

György László ismertette: a zöld gazdaság piaca az oxfordi Economics szerint 2020-ban 1300 milliárd dolláros volt a világban, és a piac 2050-ig megnyolcszorozódik. Nagy tétje van tehát a zöld energetikai fordulatnak, és annak is, hogy a zöld gazdasággal kapcsolatos munkahelyek és kapacitások hol jönnek létre a világban. Azok a térségek, azok az országok tudják ezt a versenyt megnyerni, amelyek egyetértenek az alapvető kérdésekben – mutatott rá. Hozzátette: a kormány ezért kezdeményezett a zöldenergiáról párbeszédet.

A kormánybiztos mindenkit arra biztatott, hogy töltse ki a kérdőívet, amelyben arra keresik a választ, hogyan gondolkodnak a magyarok a zöldenergiáról, a zöld gazdaságról és a fenntartható jövőről. A felmérést április 15-ig lehet kitölteni a zöldenergia.kormany.hu oldalon, és a tizenhárom kérdésre adott válaszok alapján fogják Magyarország zöld gazdaságstratégiáját finomhangolni – mondta.

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón egyebek mellett arról beszélt, hogy a zöldenergia nemcsak a pénztárcát érinti, hanem az egészségünkről és a jövőnkről szól – húzta alá.