Fotó: Nagy István, Facebook
Hirdetés

A tárcavezető, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, kiemelte, hogy a program a rendszerváltás óta a legnagyobb belterületi fásítási program.

Az idén tízezer sorfa jut el 543 településre, a tavaszi időszakban 226 településen már négyezret elültettek, a mostani, őszi ültetési időszakban pedig 317 település kap hatezer sorfát – ismertette.

A kiszállítást az igénylő településekre a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. végzi, az ültetések novemberig befejeződnek.

A miniszter elmondta, hogy a legtöbb igénylés az idén Somogy vármegyéből érkezett, ahonnan 48 település jelentkezett.

Korábban írtuk

Győr-Moson-Sopron vármegyében az idén 41 település kap összesen 647 fát, amiből ősszel 25 településre érkezik 354 fa. A 2020-as indulás óta összesen 183 település jutott fához a vármegyében – mondta.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált és az állami erdészeti társaságok részvételével megvalósított program a helyi közösségeket is erősíti.

Kiemelte: a kormány stratégiai elemként tekint az ország erdővagyonára, az erdők megmaradása és gyarapodása ugyanis jövőnk záloga. Védelmükkel biztosítani lehet a biológiai sokszínűséget, az ország környezeti állapotának javulását, így az egészséges élelmiszerek előállítását.

Az elmúlt száz évben Magyarország erdeinek területe a duplájára nőtt – mondta, hozzátéve, hogy az Országfásítási programban eddig több mint 184 millió fát ültettek a magyar gazdák.

Hozzátette: a munkát folytatják, mert a cél az, hogy 2025-re a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra nőjön az erdei fafajokkal borított területek nagysága.

Nagy István beszélt arról is, hogy Mosonszolnokon húsz fát ültetnek, tíz platánt és tíz ezüst hársot. A település a programban 2021 tavaszán már kapott harminc fát.