A végeredmény 22:5. Vagyis sikerült jócskán felülmúlni a minősített többséghez szükséges szavazatszámot. Csak öt tagország voksolt az Európai Bizottság javaslatára, amely szerint Magyarországon fel kellene oldani a génmódosított kukoricára kimondott tilalmat. Forrásaink szerint hétfő reggel még kétes volt a végeredmény, pedig a vasárnapi uniós csúcsot kihasználva a magyar kormányfő is győzködte kollegáit. Tehát a lobbizás a hajrá szakaszban a legmagasabb szinten is zajlott. A magyar érvrendszerben az is szerepelt, hogy a génmódosított növények engedélyezése vagy tiltása legyen kizárólagos tagállami hatáskör, ne kelljen erről 27-es körben szavazgatni, ne legyen döntőbíró szerepe az Európai Bizottságnak, ha a voksolás eredménye döntetlen.

A mostani szavazás után Magyarország gyakorlatilag korlátozás nélkül fenntarthatja a génmódosított kukorica tilalmát. Persze a csata világméretekben folytatódik, hiszen óriási tőkeerejű cégek invesztáltak hatalmas összegeket ebbe a bizniszbe. És a nemzetközi kereskedelmi szervezet, illetve az Egyesült Államok GMO-párti nyomásával továbbra is számolnia kell az Európai Uniónak. De a tagállamok többsége ellenállna.

Sólyom László üdvözli, hogy a magyar mezőgazdaság továbbra is mentes marad a génmódosított növényektől. A köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, Kumin Ferenc emlékeztetett arra, hogy a magyar államfő is lobbizott ennek érdekében: Sólyom László február 19-én levélben fordult több európai államfőhöz, támogatásukat kérve ahhoz, hogy fennmaradhasson a tilalom a génmódosított kukorica magyarországi termelésére és forgalomba hozatalára. Az unió környezetvédelmi minisztereinek döntését a magyar diplomácia és a civil szféra sikereként értékelte Göncz Kinga külügyminiszter és a Környezetvédelmi Minisztérium is.

(MR)