„Aki jelen korunkban a hazai turistaságot erősíti, az – a magyar tájak megismertetésével, megszerettetésével, a természet értékeinek megismertetésével és megvédésük fontosságának felismertetésével – igen fontos társadalmi küldetést teljesít. Akik pedig kilátókat építenek, kilátókat újítanak fel, maguk is a hazai turizmus fontos ösztönzői.” – mondta Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerdán, a felújított Kis-Hárs-hegyi kilátó ünnepélyes átadásán.

A harminc éves fa építményt két éve balesetveszély miatt lezárták. A felújításhoz szükséges 3 millió forintot idén tavaszra sikerült előteremteni. A szükséges összeg felét a Fővárosi Önkormányzat, másik felét a kilátót kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. biztosította. A több mint hat méter magas, kettős csavarvonalból álló építményt Makovecz Imre tervezte. A mostani felújítás során átvizsgálták a 30 akácrönköt tartó fémszerkezetet, kicserélték az elkorhadt fa elemeket és rendezték a kilátó környezetét. A május végén kezdődött felújítást másfél hónap alatt fejezte be a Parkerdő Zrt. A Kis-Hárs-hegyen nemcsak a belvárosra nyíló páratlan panorámában lehet gyönyörködni, hanem a kiépített pihenőhelyen egy kellemes piknikre is lehetősége van a kirándulóknak.

„Jelen pillanatban csak a közös felelősségvállalás segíthet a fővárosi parkerdők fenntartásában” – mondta Csépányi Péter, a Kis-Hárs-hegyin kívül további öt kilátót működtető Pilisi Parkerdő Zrt. főmérnöke. „Azokat a parkerdő területeket tudjuk a jövő nemzedék számára megőrizni, ahol a lakosság és az őket képviselő önkormányzatok, civil szervezetek nem ingyenes szolgáltatásként, hanem közösen megtartandó értékként tekintenek a parkerdőkre.” Az évente 10 millió látogatót fogadó főváros környéki parkerdőket fenntartó társaság főmérnöke elmondta, hogy évente 40-45 millió forintot költenek csak az illegális lakossági hulladéklerakás okozta károk felszámolására. „Ha ezt az összeget a parkerdei infrastruktúra – köztük kilátók, erdei játszóterek, pihenőhelyek – fenntartására fordíthatnánk, vagy a helyi közösségek támogatásával csökkenthetnénk, valamelyest mérsékelni lehetne a jelentősen lecsökkent állami pályázati lehetőségek okozta hiányokat” – mondta Csépányi Péter.

A parkerdőket rendszeresen látogató turisták képviseletében Dr. Vanek Zsuzsanna, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség főtitkára elmondta, milyen nagy öröm a bakancsos turisták és minden kiránduló számára, hogy a 2 évvel ezelőtt átadott Csergezán Pál kilátó után egy újabb kilátó gazdagítja a túrázók programjait a térségben. A BTSSZ évente kb. 140 túrát szervez a Pilisben. A fiatalok és az idősek körében egyaránt népszerű a Pilisi Parkerdő Zrt. által támogatott Pilisi Parkerdő útjain túramozgalom is, melynek fő célja a Pilis-hegység értékeinek megismerése, a természet megszerettetése és az egészséges életmód elterjesztése. „Szövetségünk a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával rendszeresen felújítja a turistajelzéseket és tisztogatja az útvonalakat. Sajnos többször tapasztaljuk, hogy az útjelző táblák, pihenők, és gyakran a kilátók is értelmetlen, pusztító vandalizmus áldozatai lesznek. Meg kell találnunk annak a módját, hogy közösen hatékonyan lépjünk fel a rongálókkal szemben, hogy mindenki maradéktalanul élvezhesse az erdő nyújtotta pihenést és nyugalmat.” – mondta a főtitkár asszony.

A felújított kilátó szabadon látogatható. A Budapest II. kerületében található 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről szép körpanoráma nyílik az Észak-budai térségre, de látszik a Belváros a Dunával, a Vár és a Citadella is. Északi irányba a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást. A Kis-Hárs-hegyet a MÁV Gyermekvasút nyomvonala is körbekerüli az egyedülálló panoráma miatt. A kilátóhoz vezető sétautak nagy része a 20. század elején kiépített, turisztikai történelmi emlék. Könnyen megközelíthető a Szépjuhászné vagy a Hűvösvölgy felől, ahol tömegközlekedési csatlakozási pont és parkolási lehetőség is található. A sárga sáv és a zöld kör turistajelzések érintik a kilátót.