Bár az új előírások várhatóan 2011. januárban lépnek életbe, csak 42 hónappal később lesz tilos használni a xilolmósuszt és az MDA-t, 48 hónap múlva három ftalát-vegyületet (DEHP, BBP és DBP), és 54 hónap múlva a hexa-bromo-ciklododekán nevű égésgátlót. A cégeknek másfél évvel jelölt határidők előtt kell engedélyért folyamodni, ha tovább akarják hasznosítani ezen anyagokat.

Az epoxi-gyantákban alkalmazott MDA rákkeltő, a kozmetikai termékekben használt xilolmósusz (musk xylene) nevű illatanyagról pedig kiderült, hogy felhalmozódik az emberi szövetekben és nem bomlik le. A ftalátok, amelyek jellemzően a PVC adalékanyagai, hormonhatásúak és az emberi szaporodóképességet károsítják. A Levegő Munkacsoport a nyári mérései során több termékben is megtalálta ezen ftalátokat, így gyermekpapucsban, fülhallgatóban, hosszabbítóban és szexjátékban, méghozzá nagy mennyiségben (akár 55 százalékban is).

A REACH végrehajtásáért felelős Európai Vegyianyag-Ügynökség (ECHA) már 2009-ben javaslatot tett azon anyagokra, amelyeknél indokolt a felhasználás szigorú korlátozása.

A Levegő Munkacsoport szerint sajnálatos ez a késlekedés, hisz így még legalább 2014-ig kell várnunk, hogy az említett egészségkárosító anyagok visszaszoruljanak a termékeinkben, ugyanakkor több nemzetközi környezetvédő civil szervezettel együtt a Levegő Munkacsoport is üdvözli a döntést. A környezetvédők szeretnék elérni, hogy a komoly aggodalomra okot adó anyagok közül minél több kerüljön a felhasználás korlátozását előíró listára.