Az élelmiszer termékeken található címkék a termékek legfontosabb paramétereit tartalmazzák:

Az ünnepekkor kiemelt szerepe van az étkezéseknek. Ilyenkor végre összegyűlik az egész család, mindenki ráér a több fogásos ebédekre, vacsorákra. Nagyon lényeges azonban, mi kerül az asztalra: a TÜV SÜD KERMI Kft. szakértői azt javasolják, vásárlás előtt tüzetesen nézzük át a csomagolást, ugyanis minden információnak itt kell szerepelnie. Előírás, hogy a gyártónak/forgalmazónak szerepeltetnie kell minden felhasznált összetevőt, anyagot a csomagoláson, csökkenő mennyiségi sorrendben. A termékek előállítása során az alap összetevőkön kívül adalékanyagokat is felhasználnak. Az adalékanyagokat az élelmiszerekhez érzékszervi tulajdonságainak javítása, az eltarthatóság növelése, a tápérték megőrzése, vagy a feldolgozhatóság megkönnyítése céljából adják hozzá. Az élelmiszer előállítása során csak engedélyezett anyagokat lehet felhasználni, csak az előírások által meghatározott mennyiségben. Az kötelező előírások betartásával hozzáadott adalékanyagok a fogyasztók egészségét nem veszélyeztetik. Fontos tudni, hogy minden adalékanyagnak (pl. antioxidáns, színezék, tartósítószer) van egy E száma, amely egy kémiai névvel is azonosítható, ezért elképzelhető, hogy a csomagoláson az összetevők között csak ezt jelölik funkciónak megfelelő csoportnévvel együtt.

Azt is egyértelműen jelölni kell, meddig őrzi meg a termék a minőségét.

A gyártónak/ forgalmazónak mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy az általa gyártott, vagy forgalmazott termék kielégíti a kötelező előírásokat mind élelmiszerhigiéniai, mind minőségi szempontból.

Allergiás reakciók az élelmiszereknél is problémákat okozhatnak, célszerű tehát megnézni, milyen allergén anyagokat tartalmaz a termék – ezeket minden esetben jelölni kell.

Érdemes még tudni, hogy panasz, nem megfelelő minőségű termék esetén sem tehetetlen a vásárló: vissza kell vinni a terméket a vásárlás helyére, és ott kötelesek helyben orvosolni a problémát. Tömeges megbetegedés esetén kötelesek bejelenteni azt az illetékes hatóságnak.

Sonka:

A nyers sonkákat pácolással állítják elő, és füstöléssel és/vagy szárítással tartósítják azokat.

A csomagoláson fel kell tüntetni, hogy a sonka nyers, és ha csak szárították, a füstölés hiányára utalni kell. A vágóállat fajtáját jelölni kell, amennyiben a címkéjén nincs jelölve, akkor sertéssonkával van dolgunk.

A csomagoláson utalni kell az előállítás módjára a darabolt, vagy kötözött szavakkal.

A nyers sonkák címkéjén fel kell tüntetni, hogy nyersen vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztandó.

A hőkezelt sonkák sült, főtt, vagy füstölt-főtt húskészítmények. A címkén fel kell tüntetni, hogy főtt, vagy sült; illetve az előkészítés módját a darabolt, vagy kötözött szavakkal. A vágóállat fajtáját a sertés kivételével itt is jelölni kell.

Csokoládé, illetve kakaós figurák: (nyuszi, tojás, stb.)

Ugyanúgy, mint a mikulásfiguráknál, itt is figyelni kell, hogy a termék csokoládéból készült-e, vagy kakaós masszából.

A csokoládé olyan élelmiszer, amely kakaótermékekből (kakaóvaj, kakaópor) és cukorból; tejcsokoládé esetében plusz hozzáadott tejből, tejszínből illetve tejporból készül. A csokoládé kevesebb, mint 5% más növényi zsiradékot tartalmazhat, ilyen egyéb zsiradék például a pálmaolaj, és a mangó magzsír. A csokoládéval ellentétben a kakaós masszafigurák kakaóporból és/vagy kakaómasszából, cukorból és nagyobb mennyiségű növényi zsiradékból, illetve szükség szerint tejkészítményekből készült termékek.

Amennyiben a polcon lévő termék kakaótartalmú, vagy egyéb bevonómasszából készült, úgy a megnevezésben ennek szerepelnie kell. A megnevezésnek tartalmaznia kell a kakaós, kakaós ét, kakaós tej, fehér, színes, “…” színű kifejezést; a formára, ízesítésre való utalást. A megnevezés tartalmazhatja a „bevonó”, „bevonómassza” és a „massza” szavakat is.

Tojás:

A kereskedelemben kapható tojásokat darabonként jelölni kell. A boltokban kapható tojásokon szerepelnie kell egy nyilvántartási számnak, ami jelzi, hogy a tojás melyik telepről származik, melyik megyéből, illetve hogy milyen az alkalmazott állattartási technológia.

A tojáson, vagy a csomagoláson jelölni kell a tojás méretét is.

A tojások méretei a következő kategóriákba sorolhatók:

S: 53 g-ig

M: 53-63 g

L: 63-73 g

XL: 73 g felett

A tojások dobozán szerepelnie kell minőség megőrzési időnek is.

A vásárolt tojások frissességét leginkább hűvös helyen való tárolással őrizhetjük meg, ez lehet akár 18°C alatti hőmérsékletű kamra, akár hűtőszekrény.

Játék:

Nem húsvét a húsvét játékok nélkül: jellemzően minden családban vagy rokonságban van egy vagy több gyermek, akit szívesen lepünk meg különböző játékokkal, összecsomagolt ajándék meglepetésekkel.

A húsvéti meglepetés ajándékoknál figyeljünk azokra a termékekre, pl. csokoládétojások vagy műanyagtojások, illetve más ajándéktárgyakkal összecsomagolt termékek, amelyekben valamilyen apró játék van elhelyezve, ezek kizárólag 3 éves kortól ajánlottak, mivel a könnyen lenyelhető apró alkatrészek fulladást okozhatnak!

Nézzük, hogy ezeknek a termékeknek a kiválasztásánál mire kell ügyelni: fontos a biztonság, a használhatóság és a korosztály. A terméken rajta kell lennie a CE jelölésnek, mely a megfelelőséget igazolja, azonban nem jelenti azt, hogy bármely játék bármelyik korosztálynak adható.

Kötelező azt is feltüntetni, mekkora gyerekeknek a legcélszerűbb ajándékozni a szóban forgó terméket, ezt vegyük figyelembe, hiszen csak így élvezheti a kicsi a játék örömét. Sok termék nem ajánlott 3 évnél fiatalabb gyerekeknek. Még ha úgy is gondoljuk, a mi csemeténk elég érett már ezekhez a játékokhoz, mégse vegyük meg neki, mert a jelölés általában arra figyelmeztet, a terméknek levehető, letörhető részei vannak, melyek lenyelve komoly problémákat okozhatnak.

A plüss termékek kiválasztásánál is szem előtt kell tartanunk, hogy az adott állatka ne legyen túl nagy a gyereknek és ne hulljon a szőre. Éles, hegyes termékeket természetesen nem ajánlott kicsiknek megvenni.

Mindig vegyük figyelembe azt is, hogy az ajándék fejleszti-e a gyermek képességeit: legjobb, ha az apróságok játék közben fejleszthetik kézügyességüket, gondolkodásukat, mozgásukat.

Végül, annak ellenére, hogy biztonságos játékot vásárolunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül a kisgyermeket!