A Hármas-hegy légvonalban 4 kilométerre van a Zengőtől, ahová még az első Orbán-kormány tervezte a NATO-radart. Az építkezés a rendkívül ritka bánáti bazsarózsa-állományt veszélyeztette volna. A Gyurcsány-kormány a Pécs fölött magasodó Tubest jelölte ki új helyszínként, tavasszal a Legfelsőbb Bíróság a civilek tiltakozásának igazat adva azonban megsemmisítette az építési engedélyt. „Nekünk az volt a célunk, hogy a Tubes mentesüljön. Nem tudom, hogy ez jó megoldás vagy rossz, eldöntik majd a szakértők és természetvédők. Úgy tűnik, hogy Baranya nem tudja megúszni ezt a lehetőséget, ami nem túl jó hír összességében” – mondta Páva Zsolt Pécs fideszes polgármestere.

A zöldombudsman korábbi jelentésében a Hármas-hegyet találta a legjobb kompromisszumnak a lokátor ügyében. A hegy 603 méteres magasságával a harmadik legnagyobb csúcs a Mecsekben. A hegytetőre betonút vezet, ahol jelenleg a jégeső elhárító szolgálat állomása illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal épülete áll. A terület nagy része a honvédség tulajdona. „Mi reméljük, hogy ez csak egy kósza hír, és nincsen megalapozott, végiggondolt döntés e mögött. Miután a Hármas-hegy ugyanúgy mint a Zengő, a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzet része, illetve Natúra 2000-es kijelölt terület”- nyilatkozta Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője.

A civilek szerint az érintett terület az ország egyik legsűrűbben lakott területe. A mozgalom jelezte: ha valóban itt akarja a Honvédelmi Minisztérium felépíteni a NATO-lokátort, ugyanakkora lakossági ellenállásra számíthat, mint korábban a Zengő, illetve a Tubes esetében.

(hírTV)