Jószerivel egész éjszaka és hajnalban megállás nélkül esett az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megye több részén, nehezítve az árvízi védekezésben részt vevő ezrek munkáját, a megyében több település személyautóval továbbra is megközelíthetetlen, utak sokasága járhatatlan. Közben további esőket prognosztizálnak Borsodba a szakemberek, csütörtökön a záporok, zivatarok környezetében akár 15 milliméternyi csapadék is lehullhat.

A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják. Az elmúlt éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisták, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek, karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt.

Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig az árvízi védekezéshez a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője ugyanakkor külön felhívta a figyelmet az apadás veszélyeire. Mint mondta, a megindult lassú vízszintcsökkenés nem jelentheti azt, hogy lankad a figyelem, most még inkább koncentrálni kell az átázott, megviselt töltés állapotára.

Több település – Hernádszentandrás, Tornabarakony, Tornaszentandrás – személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs probléma. A megyében kilencven település „védekezik”, mintegy kéttucatnyi út járhatatlan, illetve nehezen járható. Vízügyi szakemberek szerint szerdán a Hernád mentén várható igen súlyos helyzet, ide, Ócsanálos térségébe látogat a nap folyamán Pintér Sándor leendő belügyminiszter is.

Éjszaka nem volt szükség újabb családok kitelepítésére – mondta el az MR1-Kossuth Rádiónak Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelem igazgatója. Edelényben bordás megtámasztással erősítették meg a Bódva gátját, a töltés az éjszaka bírta a víz terhelését. A folyó lassú apadásnak indult.

Több száz tűzoltót vezényeltek át az árvíz sújtotta vidékekre. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy ez nem veszélyezteti más térségek biztonságát. Tatár Attila hozzátette, az ilyen intézkedéseknél mindig figyelembe veszik, hogy mindenhol maradjon elég szakember.

A szombaton érkezett ítéletidő egyébként több rekordot is megdöntött – olvasható az idokep.hu-n. Soha nem mértek még olyan erős szelet Magyarországon, mint vasárnap reggel. A Bakonyban fekvő Kab-hegyről 162 kilométer/órás széllökést jelentett a meteorológiai szolgálat. A hétvége óta országszerte átlagosan száz milliméter csapadék esett, ezzel összesen öt Balatont lehetne megtölteni.

(MR)