A 12 éve működő országos GyűjtsVelem szelektív hulladékgyűjtő Programban résztvevők száma folyamatosan növekszik: jelenleg 1270 iskola tagja, több mint 68 ezer regisztrált felhasználóval. A Fenntarthatósági Témahét keretében meghirdetett, öthetes időszaki hulladékgyűjtő verseny résztvevőinek száma is növekszik, tavaly 165, idén már 214 iskolából csatlakoztak a megmérettetéshez.

Hirdetés

Közleményükben kiemelik, az idei rekord is azt mutatja, hogy az általános iskolás korosztály számára fontos a szelektív hulladékgyűjtés, az öthetes verseny eredményeként mindösszesen 6669 mobilt és 38,5 tonna elemet hasznosíthatnak újra.

Az idei rekorder egy mezőhegyesi általános iskolás, aki egymaga 700 darab mobilt gyűjtött. A második legtöbbet, 323 darabot egy tiszadadai, harmadik pedig 241 darab mobil begyűjtésével egy budapesti, 21. kerületi diák lett. A legtöbb elemet, másfél tonnát, egészen pontosan 1542 kilogrammot egy Pest vármegyei település, Farmos diákja gyűjtötte, őt nem sokkal elmaradva, 1105 kilogrammmal egy 21. kerületi budapesti és egy gödi, 1082 kilogrammot gyűjtő tanuló követi.

A tíz legtöbb mobiltelefont, valamint a tíz legtöbb használt elemet gyűjtő általános iskolás diák értékes vásárlási utalványt nyert, valamint minden vármegye legtöbb használt elemet gyűjtő iskolája, illetve minden vármegye legtöbb használt mobiltelefont gyűjtő iskolája harmincezer forint alapítványi támogatásban részesült – áll a közleményben.

Korábban írtuk

Az Európai Unióban az elektronikai hulladék az egyik leggyorsabban növekvő hulladéktípus, azonban csak kevesebb mint 40 százalékát hasznosítják újra, pedig a visszagyűjtéssel nemcsak a környezetszennyezés csökken, hanem a készülékekben rejlő értékes anyagok kinyerése is hatékonyabb – hangsúlyozzák a közleményben.

Az időszaki fenntarthatósági verseny főtámogatói a Belügyminisztérium, a Kék Bolygó Alapítvány és a Yettel Magyarország Zrt. A végleges toplista a https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny internetes oldalon található.