Magyarországnak minél előbb csatlakoznia kellene azokhoz az uniós tagállamokhoz, amelyek zárt területeken igen szigorúan tiltják a cigarettázást – olvasható a dohányzással együtt járó megbetegedésekkel legtöbbet foglalkozó orvosi társaságok közös nyilatkozatában.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, valamint a Magyar Hipertónia Társaság szükségesnek tartja a tilalmat a munkahelyeken túl minden vendéglátóipari egységben, ahogy azt is, hogy a dohánytermékeket a speciális, csak erre a célra szolgáló szaküzleteken kívül máshol csak a vásárlók számára nem látható helyen és módon – például egy csukott szekrényben tárolva – lehessen tartani.

A szervezetek nyilatkozata szerint a törvény szövegének deklarálnia kell, hogy a dohányzás, és az ezzel kialakuló nikotinfüggőség szenvedélybetegség, így biztosítani kell a kezelésének infrastrukturális feltételeit, illetve a leszokás támogatásának finanszírozását.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a dohányzással összefüggő betegségekben évente nagyjából harmincezer ember hal meg idő előtt Magyarországon, akik átlagosan legalább nyolc évvel rövidebb ideig élnek, mint nemdohányzó társaik. Szinte nincs olyan szervrendszer, amelyet ne károsítana valamilyen formában a cigarettázás.

A társaságok felhívják arra is a figyelmet, hogy a magyar lakosság dohányzási szokásai európai összevetésben kedvezőtlenek. A 14 éven felüliek egyharmada rabja ennek a szenvedélynek, ráadásul harminc éves kor alatt emelkedik a dohányosok száma, és közöttük egyre több a nő. A mindkét nemhez tartozó 18 éves fiatalok csaknem fele rendszeres dohányos.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy a passzív dohányzás is ártalmas, míg a cigarettázás abbahagyása már rövid idő alatt kedvezően befolyásolja az egészségi állapotot.

(InfoRádió)