Hajdú centrifuga, Szaratov hűtőszekrény, Orion rádió, Colorstar televízió, Csajka porszívó, NDK félautomata mosógép. Ha azt gondoljuk, az ötvenes-hatvanas évek legendás háztartási gépei ma már csak múzeumban láthatók, nagyot tévedünk. Tavaly versenyt rendeztek az ország legöregebb háztartási gépe címért, s vetélkedőt egy 1951-es AEG nyerte meg – több mint száz kortársát megelőzve.

Ha nem is ennyire súlyos a helyzet, de meglehetősen öreg a hazai háztartásigép-állomány, a felmérések szerint 35-40 százalék a tíz évnél idősebb gépek aránya, s ez súlyos pénzeket von el a családi kasszából.

Egy öreg – a mai osztályozás szerint F-nek vagy G-nek megfelelő – hűtő- vagy mosógép két és félszer annyi áramot fogyaszt, mint legmodernebb A-kategóriás utóda. Így az utóbbi havi 18 kWh-s, 760 forintos fogyasztásával szemben a régebbi típusok 2000 forintot is megehetnek. Ugyanez mosógéppel, heti 10 órás működési idő esetén számolva: a korszerű változat 28 kWh-val és 1180 forintjával szemben a kiszolgált gépek 3000 forintot is fogyasztanak. Vagyis a három-négy fős háztartások az alacsonyabb villanyszámlán 30-35 hónap alatt visszaspórolhatják egy új mosógép beszerzési árát.

A többi gépnél a gyártók nem törekedtek a fogyasztás jelentős leszorítására, mivel lényegesen kevesebbet működtetjük őket. A porszívó ugyan 1600 wattot fogyaszt, de heti két óránál többet kevesen használják, így csupán 12,8 kWh-t (540 forintot) eszik havonta.

A vasaló és a hajszárító (1000-1200 watt) szintén csak néhány száz forinttal emeli meg a számlát. Óvatosan tanácsos bánni ugyanakkor a mikrosütővel és az elektromos sütővel.

Mindkettőn felirat jelzi, hogy hány wattos fogyasztásnál tartunk. Ennek forintértéke könnyen kiszámítható, a kilowattban mért árammennyiséget szorozni kell a működtetett órák számával, majd az immár kilowattórában megkapott fogyasztást tovább szorozni az áram 42,30 forintos díjával.

Egy A-osztályú, 900 wattos elektromos sütő például három óra alatt 0,9×3×42,30 = 114 forintot emészt fel. Az ennél korszerűtlenebb, 2kW-os változatok ennek dupláját.

Míg a televíziózás hőskorában súlyos kilowattokat emésztettek fel a fekete-fehér elektroncsöves készülékek, napjaink szórakoztató elektronikai termékei lényegesen kevesebbel is beérik. A színes tévék ma már csak 0,1 kilowattórányi áramot fogyasztanak, vagyis ha napi 12 órát járatnánk őket, akkor sem fizetnénk többet havi 1500 forintnál. Hasonló a fogyasztása a sztereó rádióknak, míg a DVD-lejátszóké még ennek is csak a tizede. Ám a technikai haladás nem mindig a takarékosság irányába mutat: a síkképernyős televíziók háromszor annyit fogyasztanak, mint a hagyományos készülékek. S akkor még nem beszéltünk napjaink luxuscikkeiről: a vízágyról vagy a klímáról. Az előbbi fűtése óránként 1 kWh-t (42,30 Ft) emészt fel, klímaberendezést pedig nagyon drágán kapni 3 kWh fogyasztás alatt.

Csak annak éri meg, aki sokat használja, mivel az áramzabáló klímák 80-100 ezer forintos árával szemben a harmadakkora fogyasztású berendezés 300-350 ezer forintba kerül, ami háromezer üzemóra alatt térül meg.

A folyamatos modernizálás ellenére a szakértők szerint az újabb és újabb gépek megjelenésével valójában 35 százalékkal nőni fog a háztartások energiafelhasználása a következő két évtizedben. Ezért vette fel a harcot az unió a készülékek készenléti (stand-by) üzemmódja ellen. Ez azonban inkább csak jelképes hadüzenet az értelmetlen energiafelhasználásnak, hiszen egy televízió stand-by üzemmódban mindössze 0,001, egy számítógép 0,004 kWh áramot fogyaszt, ami egész hónapban is mindössze 30, illetve 120 forinttal rövidíti meg a családi kasszát.

Nem árt ugyanakkor tudni, hogy gépeink tényleg annyit fogyasztanak-e, mint amiről jelölésük árulkodik. Bizonyos hibák esetén ugyanis észrevétlenül többszörösre nőhet az áramfogyasztás. Ennek mérésére javasolják az úgynevezett energiafogyasztást mérő műszereket, amelyek a konnektor és a gép közé iktatva pontosan kiírják, hány forintunkba kerül az adott háztartási eszköz működtetése.

Kárász Andor


SZÁMLATIPPEK

A hűtőgép egy átlagos család áramfogyasztásának harmadáért felel. A jégréteg 30 százalékkal növeli az energiafogyasztást.

Villanybojler használata esetén akár évi 130 ezer forintot is megspórolhat egy átlagos család, ha fürdés helyett zuhanyozik.

Fedő nélkül háromszor annyi energia kell a főzéshez.

A régi típusú monitor a számítógép fogyasztásának 75 százalékát használja fel.

(forrás: Energiaklub)