Jelenlegi hely

leltár

Hároméves csúcson a GDP

Az idei első negyedév GDP-je 4,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, vagyis Magyarország három év után ismét visszatért a 4 százalék fölötti növekedési sávba. A gazdasági növekedést az uniós források gyorsított lehívása mellett a gyorsan emelkedő bérek, és ezen keresztül a belső fogyasztás is, húzták.

Jelentősen nőttek a filmes költések

Fotó: MTI, archív

A magyar filmipar tavaly 125,5 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodhatott, ami 75 százalékkal több az előző évinél, s több mint duplája az azt megelőző esztendőknek. A bemutatott alkotások 12 százalékkal több nézőt vonzottak a mozik jegypénztárához, beleértve az art mozik látogatóit is.

Közel kétszer annyi lakásépítési engedély

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az első negyedévben 9525 lakás építésére kértek engedélyt, ami közel duplája az előző év hasonló időszakában tapasztaltnak, és 47 százalékkal emelkedett a használatba vett lakások száma is. A kiadott lakásépítési engedélyek már tavaly is közel háromszorosra nőttek, a bővülés nagyjából együtt mozog a csokigénylések alakulásával.

Nőtt a hazai könyvforgalom az elmúlt évben

Grafikon: MTI

Közel 47 milliárd forint volt tavaly a szabad forgalmú – közoktatási tankönyvek nélküli – könyvpiac forgalma. Ez mintegy 2,3 százalékos növekedést jelent a 2015-ös adatokhoz képest. A legsikeresebb az ismeretterjesztő művek ágazata volt.

Sikeres a TBC visszaszorítása hazánkban

Grafikon: MTI

Ma már biztosan kijelenthető, hogy sikeres volt a tuberkulózisjárvány felszámolása érdekében folytatott több évtizedes küzdelem, hazánkban ugyanis rekordszintre csökkent a tbc-megbetegedések száma. 1950-ben még közel 50 ezer fertőzöttet regisztráltak, 2014-ben viszont már csak 895-öt.