Jelenlegi hely

leltár

Jelentős a digitális gazdaság hozzájárulása a GDP-hez

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A magyar digitális gazdaság tavaly mintegy húsz százalékkal járult hozzá a GDP-hez. Ez az arány az egyik legmagasabb a közép- és kelet-európai régióban. A digitális gazdaság erős bázist jelent a magas hozzáadott értékű termelés térhódításához.

Négy ezrelék alatt a csecsemőhalandóság

Fotó: MTI, archív

Minden eddiginél alacsonyabb szintre csökkent a csecsemőhalandóság mértéke Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 3,9 ezre­lék volt ez a mutató, ami a 2015-ös adatokhoz képest hét, a 2013-asokéhoz viszonyítva pedig huszonöt százalékos javulást jelent.

Száz év alatt duplájára nőtt a hazai erdők területe

Grafikon: MTI

Az elmúlt száz évben megduplázódott, mintegy kétmillió hektárra nőtt a magyarországi erdők területe. Az erdőtörvény tavaly év végi módosításának köszönhetően a gyarapodás a jövőben is folytatódhat. Az erdőgazdálkodásnak kiemelt szerepe van a vidékfejlesztésben, a vidéki lakosság megőrzésében és a foglalkoztatásában. Az állami erdőterületek nagysága ma már meghaladja az egymillió hektárt (ez a teljes hazai terület 56,13 százaléka), az állomány az elmúlt években csaknem hatezer hektárral növekedett.

Visszatért az infláció

Fotó: http://www.shutterstock.com, illusztráció

Januárban és februárban is 2 százalék fölé került az infláció, sőt februárban kis híján elérte a 3 százalékot. Az árszínvonalat azonban jellemzően az üzemanyagok drágulása húzta fölfelé, ezek ára pedig az elmúlt hetekben újra lefelé indult. Az élelmiszerekért 1,9, a szolgáltatásokért 1,5 százalékkal kell többet fizetni, a tartós fogyasztási cikkek pedig olcsóbbak lettek.

Közel másfélszeresére nőttek a kulturális támogatások

Fotó: shutterstock.com, archív

Az Orbán-kormány mindkét ciklusa alatt jelentős figyelmet és anyagi erőt fordított a kulturális területek fejlesztésére. A kulturális kiadások összege a 2010-es 211 milliárd forintról 2016-ra 300 milliárdra nőtt. Jelenleg prioritást élvez a nemzeti közgyűjtemények tevékenységének fejlesztése és a szervezeti-szakmai korszerűsítés.