Jelenlegi hely

leltár

Három és fél éve növekedésben a kereskedelem

Fotó: MTI, archív, illusztráció

+4,7%

Novemberben az üzletek forgalma 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bővülés három és fél éve töretlen, így az üzletekben 21 százalékkal költünk többet, mint a 2013-as mélypont időszakában. A boltok forgalmát nem befolyásolta a vasárnapi nyitva tartás ismételt lehetősége, a forgalom ugyanazzal a tempóval bővül, mint a korábbi hónapokban.

Nyolc százalékkal nőtt tavaly a nettó átlagfizetés

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

184 000 Ft

A legutolsó, tavaly októberi adatok alapján bruttó 277, nettó 184 ezer forint a magyar átlagfizetés. Utóbbi 6,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél, az év első tíz hónapjában azonban átlagosan 8 százalékkal emelkedtek a nettó bérek. Az MNB az idei évre is hasonló növekedést valószínűsít.

Sikertörténet a honosítási eljárás

Fotó: MTI, archív

840 ezer új állampolgár

Az egyszerűsített honosítás 2011-es bevezetése óta 840 ezer honfitársunk élt a lehetőséggel, és szerezte meg vagy vette vissza a magyar állampolgárságot. Erdélyből közel félmillióan éltek a lehetőséggel, Kárpátaljáról és a Délvidékről pedig 150-150 ezren tették le az állampolgársági esküt.

Csúcsra futott a pesti tőzsde

31 876 pont

A karácsony előtti utolsó héten ismét csúcsot döntött a budapesti tőzsdeindex. A pesti börze Magyarország felminősítése óta sorra dönti a rekordokat, ellentétben az előző kilenc évvel, amikor elérhetetlennek tűnt a 2007-es 30 ezer pontos csúcs. A magyar tőzsde idei teljesítménye mind a környező országokét, mind a nagy nyugati börzékét jelentősen felülmúlja.

Stagnált az új HIV-fertőzöttek száma

Forrás: MTI

300

Hazánkban a legfrissebb eredmények szerint az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma. Az utóbbi években rendre közel 300 új megbetegedést diagnosztizáltak.