Jelenlegi hely

leltár

Fiatalok az interneten

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A társadalmat alapvetően megváltoztatta a digitális forradalom, és ebben a fiatalok a legérintettebbek. A 16–19 évesek átlagosan naponta 6,9 órát vannak online, amiből 3,8 órát használják aktívan az internetet, a huszonévesek még ennél is több időre csatlakoznak fel. A gyerekek már kétéves kor alatt is fogyasztanak online médiatartalmat, és kilencévesen kezdik önállóan használni az infokommunikációs eszközöket.

Segítség a fiataloknak

Egyre népszerűbb az Ifjúsági Garancia Program, amiben a nem tanuló, nem dolgozó 25 év alattiak vehetnek részt. Idén őszig több mint 100 ezer érintettet vontak be a projektbe, ami hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája hét év alatt a felére csökkenjen Magyarországon.

Dinamikusan emelkedik a fizikai dolgozók bére

Mintegy 13 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó bérek Magyarországon az idei harmadik negyedévben. Ezt is meghaladja azonban a fizikai dolgozók munkabérének növekedése, amely átlagosan 17 százalék egy év alatt. A folyamatban szerepet játszik az egyre több szektorban jelentkező munkaerőhiány, valamint a garantált bérminimum és a minimálbér januári emelése is.

Rekordalacsony kamat az államadósság-finanszírozásban

Fotó: MTI, archív

Példátlanul olcsón, mindössze 1,9 százalékos kamat mellett tudott az Állam­adósság Kezelő Központ tízéves lejáratú euró-államkötvényt jegyeztetni a múlt heti csereaukción. Az egymilliárd eurós kibocsátás korábbi, drágább devizakötvények kiváltására szolgál, és hatszoros túljegyzés mellett valósult meg. Korábban a jelenlegi kamatszint kétszeresét-háromszorosát kellett fizetni a külföldi befektetőknek.

Gyorsan csökken a késedelmes hitelek aránya

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A néhány évvel korábbi 30-35 százalékkal szemben már csak a lakossági hitelek 18 százaléka számít késedelmesnek, a 90 napnál hosszabb elmaradások aránya pedig mindössze 4,5 százalék. A javulást a kormány adósságcsökkentő döntései után immár a családok javuló jövedelmi helyzete, az alacsony kamat­szint, valamint az ingatlanpiaci árrobbanás is segíti. Az elmúlt egy év a beragadt hitelek különösen nagy csökkenését hozta.