Jelenlegi hely

leltár


Visszatért az infláció

Fotó: http://www.shutterstock.com, illusztráció

Januárban és februárban is 2 százalék fölé került az infláció, sőt februárban kis híján elérte a 3 százalékot. Az árszínvonalat azonban jellemzően az üzemanyagok drágulása húzta fölfelé, ezek ára pedig az elmúlt hetekben újra lefelé indult. Az élelmiszerekért 1,9, a szolgáltatásokért 1,5 százalékkal kell többet fizetni, a tartós fogyasztási cikkek pedig olcsóbbak lettek.

Közel másfélszeresére nőttek a kulturális támogatások

Fotó: shutterstock.com, archív

Az Orbán-kormány mindkét ciklusa alatt jelentős figyelmet és anyagi erőt fordított a kulturális területek fejlesztésére. A kulturális kiadások összege a 2010-es 211 milliárd forintról 2016-ra 300 milliárdra nőtt. Jelenleg prioritást élvez a nemzeti közgyűjtemények tevékenységének fejlesztése és a szervezeti-szakmai korszerűsítés.

Negyedik éve nyereséges az MNB

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

54 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB az elmúlt négy évben stabilan nyereséges volt, 2015-ben pedig kimagasló, csaknem százmilliárd forintos profitot könyvelhetett el a jegybank, ennek egy részét az államadósság csökkentése érdekében osztalékként befizette a költségvetésbe.

Tovább nőtt a születések száma

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

+965
gyermek

Az előzetes adatok szerint 2016-ban másfél százalékkal több gyerek született Magyarországon, mint 2015-ben. Eközben 3,6 százalékkal csökkent a halálozások száma, így a népességfogyás tavaly 16 százalékkal lassult. Évek óta nő a születések és a házasságkötések száma, az előbbi pedig azért nagy eredmény, mert a két évtizede tartó népességfogyás miatt csökken a szülőképes korba lépő nők száma.

Rövidebbek a várólisták

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Jelentősen rövidültek a műtéti várólisták, és a várakozás időtartama is kevesebb lett az elmúlt öt évben. Míg 2012-ben 70 ezer honfitársunk szerepelt valamilyen várólistán, 2017 januárjára ez a szám nem egészen 28 ezer főre csökkent, vagyis öt év alatt 60,2 százalékkal mérséklődött.