Jelenlegi hely

leltár

Rekordtempó az építőiparban

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A KSH jelentése szerint az év első hét hónapjában 26,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene 2016 azonos időszakához képest. Tavaly az uniós pénzek átmeneti hiánya miatt visszaesést mutattak a számok, az idei adatok azonban ezt bőven kompenzálják, sőt, a tempó az eddig legkiemelkedőbb 2014-est is meghaladja.

Felgyorsul Magyarország

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az eddig megvalósult vagy elkezdett beruházások és a már eldöntött jövőbeli fejlesztések szerint a 2010-es állapothoz viszonyítva 2022-re 60-70 százalékkal bővül a gyorsforgalmi úthálózat Magyarországon, és az összes autópálya elér majd az országhatárig. 2010 óta 191 kilométernyi autópályát adtak át, továbbá az elmúlt négy évben négyszáz kilométernyi út épült a 10 ezer fő alatti településeken.

Folyamatosan növekszik az oktatásra fordított pénz

Az idén a tervek szerint közel 1900 milliárd forint jut az oktatásra. Ez a GDP öt százalékát kitevő összeg bő 600 milliárddal, vagyis felével több, mint amennyit e célra költött az ország a 2010-es kormányváltáskor. A pénzből pedagógusbér-emelésekre, ingyenes tankönyvekre és étkeztetésre nyílt lehetőség, újabban pedig az intézményfejlesztés, digitális eszközök jelennek meg célként.

Gyorsan nő a háztartási napelemek száma

Tavaly is folytatódott az évek óta tartó tendencia, a háztartási méretű kiserőművek számának növekedése. Ezek szinte teljes mértékben napelemes rendszerek, amelyek teljesítménye rohamosan nő, áruk pedig meredeken csökken.

Kiugróan nőtt a turizmus az első fél évben

11 százalékkal több turista 17 százalékkal többet költött Magyarországon az idei első fél évben, mint az előző év azonos időszakában. A vendégek számának hasonló, fél év alatt több mint egymilliós bővülésére még nem volt példa a hazai turizmus történetében.