Fotó: MTI/EPA

A legfrissebb információk szerint tizenhatan meghaltak egy magyar gyermekeket szállító busz olaszországi balesetében, amely péntek éjfél körül történt egy veronai autópálya-kijáratnál. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az M1-en szombaton kora reggel azt mondta: egy fővárosi gimnázium diákjairól van szó, „a helyzet súlyos”. Tizenhatan vesztették életüket egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz péntek éjjeli olaszországi balesetében, a sérültek száma 39 – jelentette a BBC és olasz hírügynökségek az olasz tűzoltóság közlésére hivatkozva. A Franciaországból hazafelé tartó magyar busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. Az áldozatok számáról adott újabb mérleg vélhetően már véglegesnek tekinthető – tette hozzá a tűzoltóság. Közlésük szerint 36 sérült el tudta hagyni a buszt, őket kórházba vitték.

A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból – tette hozzá a szóvivő. Az M1 aktuális csatorna információi szerint a magyar Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátussal. A helyszínen van a milánói magyar konzul is, aki Orbán Viktor miniszterelnök utasításai szerint jár el – tájékoztatott Menczer Tamás –, és igyekszik minden segítséget megadni. A minisztérium minden információt megad a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

„Mélyen együtt érzünk a családokkal” – mondta a sajtófőnök.

A baleset oka egyelőre nem tudható, de a külügynek vannak olyan információi, miszerint az olasz hatóságok nem találtak féknyomokat.

***

 Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül – közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti. Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet.

Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.
    
A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.
    
Az MTI tudósítója, Sárközy Júlia értesülései szerint 39 sérültet veronai kórházakba vittek.

hirado.hu, MTI

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója, Orbán Viktor nyilatkozata