Hirdetés

A Telegdy Ház Parajd ikonikus étterme, amely egyben Erdély egyik legszebb kiképezésű, legszívmelengetőbb belterű vendéglátó egysége. Kazettás mennyezet, népi motívumok mindenfelé. Több helyütt rovásírásos felirat, aki festette, magas fokon uralta az összerovásos technikákat. Az étkezésre szolgáló tányér alátétje, a „Platzteller” is gyönyörű népi motívumokkal díszített, minden darab egyedi.

A kiszolgálás kedves, udvarias, minden pincér magyar, ami sajnos már errefelé sem általános. Erdélyi és magyar konyhát visznek, átlagos szinten. Akad néhány román fogás is, konkrétan pacalleves és mics. Az árak magasabbak a megszokottaknál, de nem aránytalanul. Kínálnak olyan ételeket is, melyek ritkának számítanak a régióban: rántott töltött káposztát, házi kenyérben sült csülköt és laskagomba-savanyúságot. Az itallapon is akad néhány érdekesség, például helyi, magas minőségű Aranykakas kézműves sör, nyárádszentsimoni Csípán és székelyudvarhelyi Jamy pálinkák.

Rendeltünk tárkonyos pityókalevest (17 Ron, kb. 1200 Ft), ami finom volt, sertéshússal főzték, kértem hozzá még tejfelt és ecetes erős paprikát. Kipróbáltuk a „díjazott töltött káposztát”, ami alaposan túlfőtt, mint egyébként sok más helyen (1500 Ft). Ízre nem volt rossz. Nagy adagot adtak. Desszertünk ordás palacsinta volt (950 Ft). Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül sült palacsintát kaptunk, jóízű, de hűtőhideg töltelékkel.