Fotó: Fradi.hu
Peter Stöger
Hirdetés

Mint ismert, pénteken távozott a Fraditól Szerhij Rebrov: az ukrán vezetőedzővel az FTC zsinórban három bajnoki címet nyert, emellett 2019-ben az Európa Liga, 2020-ban pedig a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt.

Az új tréner, Peter Stöger rutinos edző, aki Ausztriában és Németországban is sikeres volt. Az 55 éves osztrák szakember korábban a német sztárcsapatot, a Borussia Dortmundot a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette, szintén rendkívül eredményes volt a Kölnnél, amelyet a német másodosztályból feljuttatott a Bundesligába, majd ott óriási bravúrt elérve az ötödik helyre, ezzel az Európa Liga csoportkörébe irányította. De nyert korábban osztrák bajnoki címeket és Osztrák Kupákat is.

Ami korábbi játékos-pályafutását illeti: szülővárosában, Bécsben kezdte el profi labdarúgó-karrierjét, és egész pályafutása során csak Ausztriában futballozott. Ráadásul igen sikeresen, hiszen az Austria Wiennel háromszor nyert osztrák bajnokságot, háromszor Osztrák Kupát és négyszer Osztrák Szuperkupát. De a bécsi lila-fehérek zöld-fehér riválisával, a Rapid Wiennel is bajnok lett, sőt, 1996-ban bejutott a Kupagyőztesek Európa Kupájának döntőjébe is, emellett egy Szuperkupa-sikernek is örülhetett. Az osztrák válogatottban 65-ször szerepelt, középpályásként 15 gólt ért el.

Név: Peter Stöger

Születési idő, hely: 1966. április 11., Bécs

Korábbi klubjai edzőként: Austria Wien (2005), First Vienna FC (2007-10), Grazer AK (2010/11), SC Wiener Neustadt (2011/12), Austria Wien (2012/13), 1. FC Köln (2013-17), Borussia Dortmund (2017-18), Austria Wien (2020-21)

Sikerei: osztrák bajnok (2005/06, 2012/13), Osztrák Kupa-győztes (2004/05, 2005/06), Bundesliga II-bajnok (2013/14)

– A Ferencvárost mindenki ismeri Ausztriában, itt is tudják az emberek, hogy a leghíresebb és legnépszerűbb egyesület Magyarországon. Ami a jelent illeti, úgy gondolom, ez a klub életének egyik legsikeresebb időszaka. Nagy önbizalma van a csapatnak, amely a bajnokságot is megnyerte és a Bajnokok Ligájában is szerepelhetett. A mostani tökéletes lehetőség arra, hogy egy ilyen híres csapatot irányíthassak – nyilatkozta bemutatkozó interjújában, amit a Fradi hivatalos honlapjának adott. – A Ferencváros kapcsán meg kell említenem Nyilasi Tibor nevét is. Amikor még fiatal játékos voltam, emlékszem, Nyilasi éppen akkor távozott az Austria Wientől, amikor én odaérkeztem, és abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy én kaptam meg a 10-es mezszámát. 

Tibor a klub nagyon híres és népszerű játékosai közé tartozik, nagyon különleges volt számomra, hogy „az ő számában” szerepelhettem – tette hozzá Peter Stöger.

Úgy fogalmazott, szeret nagy, tradicionális egyesületeknél dolgozni, ahol van egyfajta különleges miliő és kifejezetten nagy szurkolói bázisa van az együttesnek. 

– Bajnok akarok lenni a csapattal és jó teljesítményt nyújtani a nemzetközi porondon, a csoportkörben is – mondta. – A Ferencvárossal lehetőségünk van arra, hogy támadó futballt játsszunk, amit tudom, hogy a szurkolók is szeretnek, elvárnak. Amikor korábban az Austria Wiennel a bajnoki címért harcolhattunk, akkor is ezt a típusú játékot erőltettem, mert alkalmas volt a keret rá, ezt is kedvelem, és sikerült is rekordpontszámmal és rekordmennyiségű rúgott góllal bajnokságot nyernünk.

Az NB I-ben nagyon támadó szellemű játékot szeretnék játszani, mert tudom, hogy nekünk van a legjobb keretünk és bajnokságot kell nyernünk.

Az európai kupaporondon már más típusú játékra lehet szükség, ott biztos, hogy más döntéseket is kell hoznunk, és lesz mérkőzés, amikor kontráznunk kell. Nemzetközi szinten sok minden függ attól is, hogy milyen ellenféllel kerülsz szembe – fogalmazott a Fradi új mestere.

A teljes interjú a Fradi.hu-n, IDE KATTINTVA olvasható.

Korábban írtuk

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Szerhij Rebrov

Rebrov menedzsere: a Fradi mindvégig korrekt volt

– Arról volt szó, amiről Szergej is nyilatkozott, de konfliktusok és nehézségek nélkül nincs siker – mondta a Csakfocinak adott interjújában Varga Sándor, a Fraditól távozó edző menedzsere. – Igen, voltak konfliktusok, és amikor egy kicsikét több gyűlt már össze, akkor februárban szólt nekem Szergej, hogy jelezzem az elnök úrnak, hogy ezekkel a dolgokkal ő már nem ért egyet, és úgy érzi, hogy nem tudja tovább folytatni, nézzenek új edzőt. […] Sok minden volt, ami összegyűlt, és akkor, februárban úgy érezte, hogy jobb lesz elmenni, és szólunk is időben. De nem azt mondta nekem Szergej, hogy „keress nekem egy jobb csapatot, több pénzzel”, és cserbenhagyjuk a Fradit. Ezt Kubatov Gábor is értékelte és meg is értette, bár nagyon sajnálta.

A menedzser, aki két évtizedes, baráti kapcsolat is fűz Rebrovhoz, azt mondta, teljesen normális ebben a helyzetben, hogy a klub új edzőt kezdett keresni.

– Tehát mindkét fél igazat mond, valóban így zajlottak le az események – fogalmazott Varga Sándor. – Hangsúlyozom, hogy a Ferencváros mindvégig tisztességesen járt el az ügyben, az ideérkezése óta és az elválás előtti időszakban is. Abszolút mindent megtettek azért a klubnál, hogy Szergej sikeres legyen. A végén már ők sem tudtak mit tenni, de történt már ilyen az Arsenalnál és a Manchester Unitednél, a Real Madridnál és a Tottenhamnél is.