Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

Hogy Márki-Zay Péter rendszeresen összevissza beszél, már megszokhattuk. Jóformán nincs olyan társadalmi réteg, amelyet nem sértett meg az elmúlt néhány hétben. De felelőtlensége és veszélyessége most derült ki igazán, az ukrajnai válság idején, amikor világossá vált: sem a kárpátaljai, sem a jelenlegi Magyarország területén élő magyarok érdekei nem foglalkoztatják. Korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan ugyanis most egy német lapnak is megerősítette: akár fegyvert küldene Ukrajnába.

„Néhány héttel ezelőtt még azt mondtam, mi is támogatjuk a békés, közös érdekeken alapuló gazdasági és kulturális együttműködést Oroszországgal. Nos, ez a jelenlegi válsággal megváltozott. Természetesen Magyarországnak mint NATO- és EU-tagnak csatlakoznia kell minden Oroszország elleni szankcióhoz. Ez elvi kérdés – még akkor is, ha ez gazdaságilag árt nekünk. A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU emellett döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk” – nyilatkozta Márki-Zay Péter a Tagesspiegel berlini napilapnak.

Ez szöges ellentétben áll pénteki Facebook-bejegyzésével, amelyben Márki-Zay azt írta, „a NATO-tag Magyarország, igazodva katonai szövetségünk álláspontjához, nem küld csapatokat Ukrajnába. Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában.”

Ráadásul, mint szerdán megírtuk, korábban ugyancsak hasonlóan nyilatkozott, mint a német lapnak. Másfél héttel ezelőtt például Márki-Zay Péter a Partizán vendége volt, ahol Gulyás Márton műsorvezető az ukrán helyzetről is kérdezte:

Mv.: – Miniszterelnökként segítenéd-e Ukrajnát a háborús konfliktus megelőzésében? Vagy adott esetben, ha kirobban a konfliktus, segítenéd-e őket annak a kezelésében?

Márki-Zay Péter: – Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván, itt Magyarország, azért valljuk be… 

Mv.: – Tehát akár katonai segítséget is biztosítanál?

MZP: – …hogyha nem Putyin ügynökeként működik Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt, azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának.

Mv: – Akár katonait is?

Márki-Zay Péter: – Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.

E héten kedden hasonló tartalmú nyilatkozatot tett az ATV műsorában is.

Műsorvezető: – Ha önön múlna, adna fegyvereket Ukrajnának?

Márki-Zay Péter: – Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy most anélkül, hogy a konkrét kérdést meg tudnánk ítélni, a NATO-val való együttműködés, a NATO-tagság kell hogy meghatározza ezt a döntést is.

Mv.: – Tehát amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is ebben az esetben. Értem.

Márki-Zay Péter: – Pontosan, azt kell, abszolút. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

Hogy mikor gondolja komolyan, akkor, amikor magyar katonákat és fegyvereket küldene a háborúba, vagy akkor, amikor cáfolja ezt, lehetetlen eldönteni. De ez az összevissza nyilatkozgatás akkor, amikor a szomszédban háború dúl, az egész országra nézve veszélyes. Ha pedig Márki-Zay Péter állna az ország élén, nem csupán a világpiaci áraknak megfelelő rezsiköltségek terhelnék a magyar családokat, de a hasonló felelőtlenség akár szó szerint életveszélyes is lenne…

Márki-Zay és a rezsiárak
A baloldal miniszterelnök-jelöltje főnökéhez, Gyurcsány Ferenchez hasonlóan az ukrajnai háború kapcsán úgy nyilatkozott: követeli a Paks II beruházás leállítását. A rezsicsökkentés megszüntetésére készülő politikust tehát nem érdekli, hogy szakértők szerint a beruházás megkerülhetetlen, és minden más megoldás súlyosan veszélyeztetné hazánk ellátásának biztonságát. A bővítés nélkül az ország elveszíthetné a hazai energiatermelés felét, aminek következményei beláthatatlanok lennének.

Korábban írtuk