– Kezdjünk a leginkább aktuális üggyel: miért váltak meg Friderikusz Sándortól?

– Egy interjúban politikai beavatkozást sürgetett az MTV életébe, olyan információkat tárt a nyilvánosság elé, amelyek sértik a tévé érdekeit, s alaptalanul rossz hírét keltette a munkatársainknak és a televízió vezetőinek, akiknek megbuktatására mozgalom szervezését helyezte kilátásba. Mindezzel olyan helyzetet teremtett, hogy vállalhatatlan lett a további közös munka.

– „Rudi Zoltánról ma már politikai körökben mindenki, még egykori pártfogói is tudják, sőt mondják is, hogy alkalmatlan” – mondta Friderikusz a Népszabadságnak adott interjújában, amire az imént utalt. Erről mit gondol?

– Nem döntheti el egy megválasztott tévéelnök alkalmasságát az, aki maga már többször is elbukott, amikor indult a poszt elnyeréséért kiírt pályázaton. Én viszont a pályázatom alapján tavaly márciusban megkaptam a bizalmat arra, hogy elnök legyek, a kuratórium az idén pedig elfogadta éves beszámolómat is. Ez egyértelműen pozitív visszajelzés. Különben meg az a lényeg, hogy a nézők mit mondanak. A nézettségi adatok megnyugtatnak, hogy a köztévé számos jó műsort készít.

– Idéznénk a Népszabadság egyik nyári cikkéből is. „Új csapat állt fel a köztévénél. A Rudi Zoltán által összeállított menedzsment baráti alapon működik, és megkezdte a régi beszállítók kiszorítását.”

– Nem baráti alapon, hanem a szakmai egyetértés nyomán állt össze a tévé új vezetése. Úgy választottam munkatársakat, hogy minden posztra szakemberek kerüljenek. Simon András műsorokért felelős alelnök tapasztalt televíziós szakember, míg a másik alelnök, Takáts Imre tapasztalt gazdasági szakember, aki válságmenedzselésben is többször bizonyított.

– Takáts Imrénél rendszeresen emlegetik Leisztinger Tamással való kapcsolatát, mint ahogy állítólag ön is jól ismeri a szocialistákhoz kötődő milliárdost. Legalábbis ezt pedzegette a Népszabadság.

– A Magyar Televíziót szakmai alapon irányítja a vezetés, nem azt vesszük figyelembe, hogy mit mondanak egyes politikusok vagy üzleti körök. Ettől még tény, hogy ismerek számos üzletembert, köztük Demján Sándort, Csányi Sándort, Várszegi Gábort és Leisztinger Tamást is. Ahogyan a sértődött showman, úgy a Népszabadság egyes állításai is valótlanságok, megtettük a szükséges jogi lépéseket.

– Biztos van valami oka, hogy azok a körök, amelyekhez kötni szokták, most hadjáratot kezdtek ön ellen.

– Vannak elveim, van értékrendem, mint ahogy mindannyiunknak, de nem kötődöm senkihez. Jó, ha ebből indulunk ki. Egyébként tényleg van magyarázata annak, hogy nekem ugrottak. Mégpedig az, hogy elkezdtük az MTV műsorrendjének, szervezetének és gazdálkodásának átalakítását, ennek során pedig nem újítottunk meg több külsős szerződést és belsős munkatársaktól is megváltunk. Ez nyilván sokakat sért. A másik oldalról viszont az is igaz, hogy idén forintra betartjuk az üzleti tervünket, erre korábban nemigen volt példa. Egyebek között azért, mert a külsősök egy része olykor arcpirító számlákkal állt elő. Ilyen most már nincs.

– Friderikusz politikai szálakról is beszél az interjúban, például arról, hogy amikor Medgyessy Péter volt a kormányfő, akkor jóban volt Tornóczky Anitával és Hajdú Péterrel, aztán a váltást követően előbb Medgyessy nevelt lánya szorult ki a NévshowRból, most pedig már a műsor sem kell. Ehhez mit szól?

– Ha jól emlékszem, Medgyessy Pétert tavaly nyár végén váltotta Gyurcsány Ferenc, a NévshowR pedig most kerül le a képernyőről. Ami pedig ennek az okait illeti: örültünk annak, hogy ez egy népszerű műsor, hogy szeretik a nézők, hogy olyan művészek is szerepelnek benne, akik amúgy ritkábban bukkannak fel a képernyőn. De amikor tárgyalni kezdtünk, úgy gondoltuk, bizonyos feltételeknek teljesülniük kell a folytatáshoz. Egy: legyen olcsóbb a műsor. Kettő: frissüljön, mert egy ötéves konstrukcióról van szó, ennyi idő után kell egy kis ráncfelvarrás. Három: olyan műsorvezetője legyen a produkciónak, aki megfelel az Anyanyelvi és Képernyő Bizottság támasztotta követelményeknek. A producer – vagyis Hajdú – ezek teljesítésére nem volt hajlandó, így nem kötöttünk szerződést.

– Magyarul azt mondták: ha a megrendelő kér valamit és súlyos pénzeket fizet, akkor olyan legyen a műsor, amilyet ő szeretne?

– Pontosan. Nehogy már a csík tolja a repülőt… Nem a külső beszállítók érdeke a fontos, hanem a nézőké, akik fejenként napi négy forintot fizetnek azért, hogy két közszolgálati csatornánkon minél jobb műsorokat nézhessenek. Román Péter főszerkesztő egyébként már megkapta a feladatot, hogy találjon megoldást a NévshowR pótlására.

– De ha már a politikáról beszéltünk – nehezen hihető, hogy semmilyen nyomás nem nehezedik önre.

– Egy szóval sem mondtam, hogy soha senki nem próbált meg befolyásolni. De ez természetes, szerintem minden országban, ahol közpénzből fenntartott televízió van, a hatalom igyekszik beleszólni a működésbe. Az azonban, hogy ennek mekkora teret adunk, csak rajtunk, az MTV vezetőin múlik. Nálunk pedig az az elv, hogy jó kapcsolatra törekszünk a döntéshozókkal, mindenkit meghallgatunk, ha ötlete van, de mi döntünk. A műsorokkal kapcsolatban Simon András, gazdasági ügyekben Takáts Imre, stratégiai ügyekben jómagam. És nem úgy, ahogy a politika szeretné.

– Ez jól hangzik, de nézzünk azért egy konkrét ügyet. Annak idején nagy port vert fel, hogy késve számoltak be II. János Pál pápa haláláról, mert akinek engedélyt kellett volna adnia a műsor megszakítására – aznap ez a személy Baló György lett volna -, nem volt elérhető. Baló azóta is ott dolgozik, a pletykák szerint azért, mert az SZDSZ pártfogoltja.

– Baló György az eset miatt írásbeli figyelmeztetést kapott, Nika György hírigazgató megbízását visszavontam. Mindketten megkapták tehát büntetésüket. A pápa haláláról szóló tudósítás kapcsán kirobbant hisztériáról azonban érdemes beszélni egy kicsit. Én furcsának találtam, hogy az egyik kereskedelmi tévé zenés műsorában bemondták, hogy elhunyt II. János Pál, majd, mintha mi sem történt volna, énekeltek tovább a fiatalok…

– Azért van egy fontos különbség: a TV2 kereskedelmi adó, az MTV pedig közszolgálati.

– Ám velünk ellentétben az MTV egy-két konkurense már egy nappal korábban bemondta azt a fals hírt, hogy meghalt a pápa, mégsem lett következménye. Azt persze nem állítom, hogy mi nem hibáztunk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ott, ahol napi 13 híradás van, mindig is lesznek hibák. És azt a tényt sem hagynám figyelmen kívül, hogy a felmérések szerint a 18 évnél idősebbek 72 százaléka a Magyar Televízió híradásaiból szerzi az alapinformációit.

– És arra mi a magyarázat, hogy azok a műsorkészítők, akiket – okkal, ok nélkül – a jobboldalhoz szoktak kötni, szép lassan eltűntek a Szabadság térről?

– Végigmehetünk a névsoron, de nem javasolnám. Enélkül is el tudom ugyanis mondani a lényeget: minden munkatársamat arra utasítottam, hogy döntéseiben ne játsszon szerepet a politika. Ismétlem, teljesen természetes, hogy mindenkinek van valamilyen értékrendje, nekem is van. De ez nem befolyásolhat semmilyen döntést és nem jelenhet meg a képernyőn. Legalábbis az MTV-ben. Aki elfogultan akar politizálni, menjen máshová.

– Világos beszéd. Ezek szerint ma már csak olyan műsorok vannak ön szerint, amelyek elfogulatlanok. A Nap-kelte is ilyen?

– A Nap-kelte a nézettségi adatok szerint nagyon népszerű, a vezető reggeli műsor. Lehet szeretni, lehet utálni, de ettől függetlenül tény, hogy a sokszínűség jellemzi. Van egy alapelv, miszerint a műsorokban 30 százalékban jelenhet meg a kormány, 30-ban a kormánypártok, 30 százalékban az ellenzék és 10 százalék jut a civil szférának. Működik a monitoring rendszerünk, amely figyeli az adásokat, és ha egy műsor ettől az elvtől tendenciózusan eltér, annak következményei vannak. A Nap-kelte esetében is így van. Lakat T. Károly főszerkesztő felelőssége, hogy garantálja az elfogulatlanságot, a hírigazgatóé pedig az, hogy felügyelje a műsort.

– Az sem mindegy azonban, hogy a riporter hogyan viszonyul az alanyhoz.

– Mint mondtam, a Nap-keltét nagyon sokan szeretik, és figyelünk a pártatlanságára. Ha valakinek valami nem tetszik – legyen az egy néző, vagy akár a Demokrata újságírója -, akkor lehetősége van arra, hogy az ORTT panaszbizottságához forduljon.

– Köszönjük a biztatást. Azt mondta, ahol lehetett, csökkentették a kiadásokat. Az október 14-ei Reform szerint viszont ön az ügyvédek paradicsomává tette az MTV-t, szó esik például egy óránként 30 ezer forint plusz áfáért dolgozó ügyvédi irodáról, de emellett megemlítik Magyar Eszter stylist havi 2,2 millió forintos nettó fizetését. Minderről mi a véleménye?

– Május vége óta havi több mint négymillió forinttal csökkentek az ügyvédi költségeink, ami jelentős eredmény, tekintve, hogy – a 2005. augusztus 31-i létszámkeret szerint – 1600 belsős és 700 rendszeresen foglalkoztatott külsős munkatársunk van. A stylistról meg annyit: a kereskedelmi tévéknél sok a külsős gyártású műsor, ott a stylistnak is kevesebb a munkája, így nyilván a fizetése is. Mi viszont jórészt belső gyártású műsorokat adunk. Ennyi a hozzáfűznivalóm, a lap állítólagos értesülését ezenkívül nem szeretném kommentálni, az üzleti titoknak minősülő számokat pedig nem közölhetem.

– Hogyan értékeli a másfél éves teljesítményét?

– Először is azt akartam elérni, hogy a finanszírozásunk normatív legyen. Tavaly született is egy kormányhatározat, hogy idén márciusig az államigazgatás dolgozza ki ennek kereteit, erre azonban nem került sor. Ez nem a mi hibánk. Szerettem volna, ha sikerül elköltözni az új gyártóbázisra, a Bojtár utcában építendő székházba. Minden előkészítettünk, a műszaki dokumentációk megvannak, a tendert viszont a telek tulajdonosának, az építési engedély birtokosának, vagyis a Millenniumi Média Kft.-nek kell kiírnia. A céget kell megkérdezni arról, hogy ez miért nem történt meg a mai napig sem.

– Nem indult el a régóta tervezett m3-as csatorna sem, noha ezt is megígérte.

– És ez sem az MTV-n múlott. Itt is mindent előkészítettünk. A kuratórium jóváhagyta, az ORTT nyilvántartásba vette a közéleti csatornát, amit szeptemberben szerettük volna elindítani. Kizárólag pénzügyi okai voltak és vannak, hogy csúszik a kezdés. Itt megemlíteném, hogy idén 19 milliárd forintra vagyunk jogosultak a költségvetésből, de az összegből mostanáig 5,3 milliárdhoz nem jutottunk hozzá. Amíg a pénzügyi-költségvetési háttér ilyen bizonytalan, mi sem léphetünk tovább.

– Egyre többen támadják, most már azok közül is, akik korábban ön mellett álltak, a döntéseit, a műsorok színvonalát is sok bírálat éri. Mennyire érzi felelősnek magát a kialakult helyzetért?

– Nem érzem magam felelősnek. Nem sértettem meg senkit, csak teszem a dolgom. Hogy egyes döntéseim esetleg üzleti vagy politikai érdekeket sértenek, azt sajnálom, de továbbra sem ilyen alapon döntök.

– Így viszont könnyen állás nélkül maradhat. Friderikusz Sándor, akit annak idején az üzenetrögzítője tanúsága szerint az MSZP is támogatott tévéelnöki ambícióiban, politikai lépést sürget, s ugyan más okból, de a civil kurátorok közül is sokan szeretnének mást látni a székében. Ez nem zavarja?

– Nem foglalkozom vele. 2008 márciusáig szól a megbízatásom, én addig tervezek. Persze lehet, hogy a kuratórium úgy dönt, van nálam alkalmasabb személy a Magyar Televízió élére és leváltanak. Ebben az esetben tudomásul veszem a határozatot, önként azonban nem állok fel.