Hirdetés

Vannak fogalmak, amik egy időben nagyon mennek. Amik egy adott korszakhoz tartoznak. Nem az ilyenekre gondolok, mint elvtárs, népbiztos, turanizmus vagy alászolgálja, hanem amit most olvasok. „Találtak valamit, ami miatt újra kell írni Kárpátalja történelmét.”

Ma ha valamit találnak, az rögtön újraír. Nem megváltoztat, korrigál, módosít. Újraírja. Ami az ember fejében azt a képet hozza elő, hogy veszik a radírt, és alkari mozdulattal eltüntetnek mindent; ami eddig volt, az nem lesz, kezdik elölről. Delete. Ezt főleg a reál területén dívik, ott ír át újra és semmisíti meg generációk munkáját egy sarkantyú vagy egy orrnyereg a dzsungel mélyén. Nem hiszem, hogy ha A Pál utcai fiúk kéziratából találnának egy eddig ismeretlen sort, azért „újraírni” kéne az egészet.

„Újraírhatja az emberi történelmet egy kagylóhéj.” „Újraírhatja az emberiség történelmét egy több millió éves lelet.” „Újraírhatja Róma történelmét a Toszkánában talált 24, több mint 2000 éves bronzszobor.”

Újraírni. Ezt a szót nem olvastam egyetlen Herczeg Ferenc- vagy Cholnoky Viktor-publicisztikában, de gyerekkorom Alfáiban sem fordult elő, amiket elsősorban az Asterix- meg a Lucky Luke-képregények miatt vásároltam. Ez most nagyon megy. Ifjúkori kedves könyveimnek egy részét elavulttá írták – bocsánat, újraírták –, s ha most azt olvasom Asimovnál, hogy a naprendszer legutolsó bolygója a Pluto, akkor eszembe jut, hogy azóta közölték velünk, az nem is bolygó. Ha kézbe veszem ifjúkorom ősállatos köteteit – a jó vaskos Zdeněk Burian-féle munkákat –, akkor az ott látható Brontosaurusról azóta kijelentették, hogy nincs. Azazhogy nem volt, „tévedésből” alkotta meg az 1800-as évek végén egy amerikai paleontológus, aki versenyben volt egy másik paleontológussal, hogy ki fedez fel több szörnyű őshüllőt. Mások viszont ezután azt írták, hogy mégis létezett önálló fajként.

Korábban írtuk

És még a humán a bizonytalan, és a reál a tény. Bár Lucky Luke-ot is újraírták, és kiradírozták szájából a cigarettát, lehet, jobb volt az antikvitás, amikor ezer évig nem változott semmi.