Hirdetés

1 352 699. Ennyi szavazatot kapott az idei európai parlamenti választásokon Magyar Péter, ami ha a győzelemhez nem is volt elég, ahhoz igen, hogy megpróbáljuk megérteni, miképpen szerezhetett ekkora támogatást egyetlen ember, akiről fél évvel korábban a legtöbben azt sem tudtuk, hogy a hátán hordozza a Föld. Normális körülmények között ilyen nem fordulhat elő, itt valami titoknak kell lappangania. Ami alapos utánagondolással valószínűleg éppúgy megfejthető, mint például egy repülőgép-baleset, amelynek utólagos földerítésekor rendszerint az derül ki, hogy jó pár önmagában kevéssé súlyos hiba váratlan összeadódására vezethető vissza. Ebben az esetben is számos ok adódhatott össze. Vegyünk sorra néhányat.

Hogy Magyar Péter merő véletlenségből a számára alkalmas időben volt alkalmas helyen, már sokan megírták. E hasábokon arról is volt már szó, hogy a különféle ellenzéki pártok közel másfél évtizede arra kondicionálták a szavazóikat, hogy tegyék félre a meggyőződésüket, és kizárólag arra szavazzanak, akiben a kormány leváltásának esélyét látják. A törekvés szemlátomást sikerrel járt.

És itt belép egy újabb tényező. Azt is sokan megírták már, hogy Magyar Péter már-már patologikusan narcisztikus személyiség, aki minden észszerű határon túl hisz önmagában. Éppen ez az ő „csodafegyvere”: az önmagába vetett hit. Bármit mond, belső hittel mondja, akkor is, ha egy napja az ellenkezője mellett állt ki. Ez a belső hit pedig átjön a kommunikációján, és hat azokra, akik amúgy is hinni akarják, amit mond. A lélektan egyik alapszabálya, hogy az emberekkel könnyű valamit elhitetni, amit amúgy is szeretnének elhinni. Még könnyebb hinni annak, akiről úgy érzi a hallgatója, hogy belső meggyőződéssel mondja, amit a közönség hallani szeretne.

A történelem tragikus példákkal szolgál arra, mi történik, ha egy önhitt pszichopata hatalmat szerez az emberek fölött. Rajtunk is múlik, hogy ez Magyarországon ne forduljon elő. Ha megfejtettük a titkát, már nem is olyan félelmetes.

Korábban írtuk