Hirdetés

„Nincs megállás, a küzdelem végén majd megfordul Párizs, visszavesszük Varsót, mi leszünk Európa legnagyobb politikai ereje. Akkor kézbe vesszük a brüsszeli politikát, újra naggyá, erőssé, gazdaggá és szabaddá tesszük Európát. Mi, patrióták ezt meg tudjuk csinálni. Éljen Olaszország, éljen Magyarország! Avanti ragazzi di Buda, avanti ragazzi di Lega!” Ezzel zárta beszédét Orbán Viktor október 6-án az olasz Liga hagyományos éves összejövetelén Pontidában. Ami a beszédben ez előtt hangzott el, az sem volt akármi, fel is kapta a világsajtó.

A francia Le Monde kiemelte: „Az illiberális párt vezetője, Matteo Salvini meghívására Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a holland Geert Wilders az Európát fenyegető »migránsinvázióról« és »iszlamista szélsőségességről« hangoztatta antifónáját.” Az antifóna a keresztény liturgiában több kóruscsoport egymásnak felelgető éneklésmódja. Értjük. Franciás gúny. A patriótáknál ugyanis csak a keresztényeket gyűlölik jobban.

A Euronews becsületesen elismerte, hogy „a tüntetés legjobban várt vendégét éljenzéssel és tapssal fogadta a közönség”. Majd így idézte a szónokot: „Mi Magyarországon hősként ünnepeljük Salvinit, mert lezárta a határokat és megvédte az olaszok otthonait. Salvini is megvédte Európát, és nem jogi eljárást, hanem becsületet érdemel. A folyamatban lévő szégyen.” A lap idézte még Orbán Viktortól, hogy „ha továbbra is büntetnek minket, akkor Budapestről Brüsszelbe visszük a migránsokat, hadd tartsák meg őket”. Azt is hangsúlyosan közölte, hogy a magyar miniszterelnök szerint „nem szabad elhagyni Európát, hanem erővel kell fellépni. Brüsszelt el kell foglalni, el kell venni a bürokratáktól és vissza kell adni az európai embereknek.”. E beszéd zárásaként hangzottak el azok a – remélhetően – látnoki szavak, amelyekkel ez a cikk elkezdődött.

Az Euractiv is a magyar miniszterelnök beszédét idézte a legbővebben. „Orbán, a Patriots for Europe vezetője a tüntetés alaphangját megadva azt mondta: »Meg kell erősíteni magunkat, és tovább kell haladnunk az európai jobboldal egységesítésének útján. Nem lehet megállítani. Mi leszünk Európa legnagyobb politikai ereje, és újra naggyá, erőssé, biztonságossá és szabaddá tesszük Európát. Ha folytatódik az illegális bevándorlás Európában, akkor Budapestről Brüsszelbe visszük a migránsokat, és az uniós irodák elé dobjuk őket. Ha akarják, megtarthatják!« – mondta a magyar kormányfő. »Ne gondoljátok, hogy ez lehetetlen. Mi vagyunk rá az élő bizonyíték« – tette hozzá, megjegyezve, hogy Magyarországon a migránsok száma nulla.”

Korábban írtuk

Ebben az utolsó idézetben volt egy szép kövér csalás. Orbán Viktor ugyanis az illegális migránsokról beszélt. Menekültek – akikre az Euractiv egy kapcsolt cikkre mutatva sunyin utalt is – sokan élnek nálunk, elég, ha csak az ukrajnai menekültekre gondolunk. Ám Orbán Viktor nem rájuk gondolt. A tudósítás folytatásából az éles szemű olvasó rá is jöhet a csalásra, hiszen a magyar miniszterelnök így folytatta: „Nem adjuk át az országunkat másoknak. Nem engedjük be az illegálisokat; megvédjük a határainkat. Ma Magyarország Európa legbiztonságosabb országa.”

És hát igen, pontosan erről van szó. Aki segítséget kér és segítségre szorul, az előtt nyitva a magyarok ajtaja és szíve, de a tömeges népességcserének – nevezze azt Brüsszel bárminek – minden erővel ellenállunk. Nagy lépés volt ez a pontidai gyűlés az Európa felszabadításához vezető úton.