„Történelmet írunk. 18 éve nem volt ilyen. Magyarország üzent: Orbán Viktor rendszerének vége van. […] A magyarok többsége új kormányt szeretne” – egyebek mellett ezt írta Magyar Péter a mellé a diagram mellé, amelyen az szerepelt, hogy a 21 Kutatóközpont mérése szerint a Tisza Párt két százalékkal vezet a Tisza előtt.

Hirdetés

A felmérés kapcsán azonban a szakértők több problémát is felvetettek. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője például azt mondta, a nyilvánosságra hozott eredmények hibahatáron belül mutatják csak ki az állítólagos előnyt, másrészt kihagyják a mintából a bizonytalan választókat, harmadrészt a módszertanuk is elég fura.

Az ezer főt megkérdező 21 Kutatóközpont ugyanis azt közölte, hogy – a 65 év felettiek kivételével, akiket telefonon kerestek meg – sms-eket küldtek ki, a válaszadók pedig az üzenetben lévő internetes linkekre kattintva töltötték ki a kérdőíveket. Ennek kapcsán a Pártpreferencia.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy „ez azt feltételezi, hogy csak az internetes előfizetéssel rendelkező polgártársaink tudtak válaszolni, akik alighanem a tehetősebb, általában kormánykritikusabb rétegből kerülnek ki.”

Mindezek után a felmérést készítő 21 Kutatóközpont igazgatója, Róna Dániel a kutatást megrendelő Partizán szerdai műsorában maga is arra utalt: hiba lenne kijelenteni, hogy Magyar Péter pártja vezetne a kormánypártok előtt.

Róna Dániel: – Az, hogy éppen a Tisza két százalékponttal a Fidesz előtt van a biztos szavazók körében, azért ez egy hibahatáron belüli különbség. Tehát a hibahatár a következő fogalom, amit ajánlanék minden olvasónak, hogy vegyen figyelembe.

Gulyás Márton: – Ami 3 százalék plusz-mínusz.

Róna Dániel: – Sőt, a biztos szavazók között már négy [százalék], mert ugye az a mintának csak a 64 százaléka. […]

Gulyás Márton: – Bocsánat, ezt látják is már a nézők, csak akkor hívjuk fel rá a figyelmet. Amit most látnak, kérlek, hogy akkor ismertesd a nézőinkkel, Dániel.

Róna Dániel: – Itt a 100 százalék az az, aki biztosra mondta a választási részvételét. […] Ez 640 ember volt az 1000-ből, tehát eleve csak 64 százalék biztos a részvételben, az a 36 százalék, aki nem biztos, csak valószínű, vagy valószínűleg nem, az nincs is benne ebben az ábrában. Egyébként a Fidesz az ő körükben népszerűbb, és ha benne lennének, akkor a narancssárga csík az egy picit hosszabb lenne, mint a türkiz Tisza-csík. Szóval ez az egyik, a másik, hogy éppen azért, mert itt csak 640 emberről van szó, a hibahatár az nem 3, hanem már 4 százalék, ami azt jelenti, hogy az a 42, amit a Tiszának mértünk, az 38 és 46 között van. És hogy a 38 és 46 között pontosan hol van? […] Azt egy mérés alapján nem lehet megmondani. És a Fidesznek a 40 százaléka az meg 36 és 44 között van.

Korábban írtuk

Róna Dániel több más, érdekes elemet is kiemelt a kutatás kapcsán.

A felmérés szerint például

a Fideszből a Tiszába 2022 óta átáramló szavazók aránya mindössze 3 százalék, a legutóbbi európai parlamenti és önkormányzati voksolás óta pedig ez az arány nem éri el az 1 százalékot sem.

Vagyis Magyar Péter nem tudja érdemben megszólítani a fideszeseket.

A 21 Kutatóközpont felmérése szerint ráadásul

a megkérdezettek első helyen Orbán Viktort szeretnék fontos politikai pozícióban látni (32 százalék), őt követi Szijjártó Péter (31 százalék) és csak ezután következik Magyar Péter (30 százalék), majd Hadházy Ákos.

Az adás során elhangzott az is: elképzelhető, hogy igaz a feltételezés, amely szerint a nők nem szeretik Magyar Péter stílusát.