Folyik a bősz elemezgetés az ellenzéki oldalon, vajon mi okozta a vereséget. Mindenféle elméletek születnek, hébe-hóba az önkritika is felbukkan, bár nem jellemző. Egy apró adalékkal hadd járuljak hozzá én is a magyarázatokhoz.

A kampányban visszatérő elem volt a teljes, a Jobbiktól a DK-ig mindenkire kiterjedő ellenzéki összefogás, amitől a diadalt várták. Ennek abszurditása ugyan minden, a magyar társadalmat és közéleti viszonyokat ismerő ember számára nyilvánvaló volt, de ők maguk is szolgáltattak ehhez nem kevés illusztrációt.

Fotó: MTI, illusztráció, szerk.

Én most Karácsony Gergely odavetett megjegyzését választottam. Valamikor márciusban, másokhoz hasonlóan, a Párbeszéd szépreményű politikusa azt nyilatkozta, nyilvánvalóan a Jobbikra utalva, hogy a győzelem érdekében „akár az ördöggel is össze kell fogni”. Erre az ellenzéki oldalon sokan helyeslően bólogattak, valamelyik internetes oldal körkérdése alapján még néhány liberális nagyágyú is osztotta ezt a vélekedést. Holott Karácsony mondata két alapvető politikusi erény hiányáról tesz tanúságot. Teljes elrugaszkodás a valóságtól, és tökéletes inkompetencia az együttműködésben.

Mit is állít Karácsony? Szívesen összefogna akár az ördöggel is. Mi és ki is az az ördög? A romlottság, a rosszaság megtestesítője, a nemes emberi tulajdonságok legfőbb ellensége, a hazugság atyja, a bűnre csábító gaz; vagyis a politikában ő a hazaáruló, a gyengék és elesettek kínzója, a nőket megerőszakoló, gyermekeket rabszolgának eladó, az országot elszegényítő, az üdvösséget elvevő ősgonosz. Na most egy ilyen alakkal a győzelem érdekében csak akkor van értelme összefogni, ha az, akit le akarunk győzni, még ennél is rosszabb.

Vagyis Orbán kormányzása, az elmúlt 8 év tömény sötétség, nyomor, elnyomás, szegénység, ahol nőket erőszakolnak, gyerekeket rabolnak; ahol kísértő kígyók kígyóznak a lelkek elvételére, a nép a külső sötétségre vettetik, ahol folyamatos sírás és fogcsikorgatás van, az apokalipszis lovasai pedig végigtrappolnak a nagykörúton, nyomukban halál, pusztulás, dögvész és háború.

Ez persze marhaság, amit épeszű ember nem hisz el, ezért az alaptézis, miszerint Orbán rosszabb az ördögnél, hamis. Hazugságra pedig nem lehet hosszú távú, sikeres politikát építeni, kérdezzék csak meg Gyurcsánytól.

A karácsonyi mondatnak van egy második jelentése is: akivel össze akarok fogni, akire szükségem van a győzelemhez, akit ebben szövetségesemnek szánok, azt ördögnek tartom. Vagyis hazaáruló bitangnak, a gyengék és elesettek kínzójának, a nőket megerőszakoló, gyermekeket rabszolgának eladó, az országot elszegényítő, az üdvösséget elvevő ősgonosznak. Ezt bizonyára szívesen hallja a leendő szövetséges, és jókedvvel, szeretettel vesz részt az együttműködésben.

A baloldal tehát egy téves helyzetértékelésre épülő programmal és egy abszurd szövetségi politikával kívánt nyerni. Most meg csodálkozik, hogy nem sikerült…