Egy igyekvő, igazságot kereső baloldali szerintem jobb helyzetben van az Isten előtt, mint egy ramaty jobboldali – mondta a Demokratának e heti címlapinterjúnkban Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész. Hogyan akart átszökni a vasfüggönyön? Melyik a legveszélyesebb ideológia? Miért bízik töretlenül Orbán Viktorban, és miért Szent Istvánról forgatna filmet? Egyáltalán: hogyan lehet jó történelmi filmet csinálni?


Hirdetés

További témáinkból:

Brüsszel olyan, mint a Terminátor

Egységes európai gazdafellépéssel változtatná meg a termelőellenes brüsszeli agrárpolitikát Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájának negyedik helyén biztos befutó az Európai Parlamenti választásokon. De gátat lehet-e vetni az európai mezőgazdaság szándékolt kivéreztetésének?

Megérkezett a „keleti szél”

Öt év után járt először Európában Hszi Csin-ping. Az ötéves kihagyás mögött egyszerű ok húzódik meg: a koronavírus-járvány és a vele járó szigorú lezárás. Jelzésértékű ugyanakkor, hogy a kínai elnök csak Franciaországot, Szerbiát és Magyarországot ejtette útba.

Háborús hisztéria Európában

Egész Európában bevezetné a kötelező katonai szolgálatot Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A német CDU ezt nem várná meg, és hatalomra kerülése esetén visszaállítaná a 2011-ben megszüntetett sorozást. Emmanuel Macron francia elnök és nyomában a lengyelek és a baltiak katonákat küldenének Ukrajnába. Európa fegyverkezik, és a védelmi képességek növelése immár uniós szinten intézményesített támogatási hátteret is kap. Hová vezet ez a hisztéria? Miért hibás ez a gondolkodás?

Határvédelem helyett propaganda

Az illegális bevándorlás megállításához mindenekelőtt sziklaszilárd politikai akaratra van szükség, és arra, hogy a migránsok ne jussanak be az unióba. Fabrice Leggerivel, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) korábbi ügyvezető igazgatójával a Migrációkutató Intézet szervezésében tartott előadása után beszélgettünk.

A szeretet az egyetlen valóság

Az Edda Művek politikai és szakmai ellenszélben vált az ország első számú rockegyüttesévé. A miskolci csapat immár ötven éve megállíthatatlan gőzmozdonyként vágtat a Kárpát-medence városain keresztül, koncertről koncertre. Az Edda félszázados történetéről Pataky Attilával beszélgettünk.

Plüssbabák magányában

Létről és nemlétről, történelmi traumákról, családot, nemzetet nyomorító kommunista diktatúráról, örökölt sorsról szól Ungváry Zsolt író Plüssmonológ című monodrámája, amelynek következő előadása 2024. május 24-én lesz Budapesten. A darab születéséről és különös sugalmazottságáról a szerzővel, a Demokrata állandó publicistájával beszélgettünk.

Korábban írtuk