A múlt szombaton, június elsején lezajlott a tizedik békemenet, amely nevéhez méltón a béke mellett, a háború ellen foglalt állást. A hatalmas, több százezres menet résztvevői a margitszigeti nagyréten meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök beszédét, amit – 16 oldalas képriportunk mellett – teljes terjedelmében közlünk.

Hirdetés

További témáinkból:

Most vasárnap mi jövünk

A mostani választás jóval többről szól, mintsem arról, hogy kik képviseljenek minket a következő öt évben. Arról döntünk, hogy Európa meg tud-e maradni olyannak, amilyennek megismertük és megszerettük, és amiért a világ legjobb helyének tartjuk – mondta a Demokratának Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Háború vagy béke

Gyakorta beszélünk az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkéről, a kollektív védelemről, a 4. és a 10. cikk is sűrűn szóba kerül, de nem beszélünk az 1.-ről – hívta fel rá a figyelmet Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, akivel a háborús pszichózisról, a Robert Fico elleni merényletről és a hibrid hadviselés természetéről is beszélgettünk.

Fejlődő falvak

Sokáig tartotta magát az a közvélekedés, hogy a fővárosban élnek a fiatalok, a gyermekeket vállaló családok, a falvak pedig elöregednek. Ez a Magyar falu program hatására 2020 óta megfordult: Budapesten egyre kevesebb gyermek születik, míg a falvakban egyre több – nyilatkozta lapunknak Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztésért felelős kormánybiztos.

Lengyelország, első kézből

Lengyelországba utaztunk, hogy megpróbáljuk megérteni, mi történik arrafelé, hogy sikerült ennyire tragikus mértékben megosztani a lengyel nemzetet, és fél év kormányzás után mennyire elégedettek az emberek a hatalomra került liberális elittel. A tanulságok a választási kampány hajrájában már csak azért is hasznosak, mert Brüsszel Magyarországnak is ugyanezt a forgatókönyvet szánja.

Korábban írtuk