Fedezzük fel újra Attilát, a hunok királyát! – Isten kardja a mi kezünkben!; összeállítás

Attila király emlékezete – Bölcs és előrelátó államférfiként a keresztény Európa javára cselekedett

„Üdv néked, Attila, szkíták nagy királya, Bendegúz fia, a nagy Magor unokája, a hatalmas Nimród vére, aki Edesszában született és Szikambriában nevelkedett, aki a hunok, magyarok, médek, germánok és gótok, kelták, pannonok, dánok és még száz nép ura, a földkerekség ijedelme, Isten ostora, a keresztények mentora!

Kelet és Nyugat népe vagyunk – Interjú Schmidt Máriával

Nincs kétség, a magyarok Kelet és Nyugat közös gyermekei, mondta a Demokratának Schmidt Mária történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

„Isten ostora”, ám a mi kezünkben – Attila a magyar népi emlékezetben

Valamiféle Attila-hagyomány lényegében egyidős lehet a magyarság Kárpát-medencei jelenlétével, azaz már legalább 1350 éves – mondta a Demokratának Magyar Zoltán néprajzkutató. Máshogy látja a magyarság Attilát, mint az európai népek? Hány mondája maradt meg, és Keleten miért népszerűbb a fia, mint maga a nagykirály?

A mondákból Hollywoodba – Attila a nyugati populáris kultúrában

Nemes ellenség, barbár gnóm, realista politikus, romantikus szerelmes. A nyugati emlékezet megannyi módon őrzi Attila király emlékét, akinek személyét hősi eposzok, könyvek, filmek, sőt, videójátékok sora dolgozta fel.

Amikor minden német hunná változott – Újkori hadjárat Európában

„Jártál csatában, tárnokvölgyi csatában! Égszínkék ruhában, szemek zászlajában, hunok táborában, Atilla városában, / Világ ellenében, Isten gyötrelmében, élet szerelmében, diadal jegyében! Hej!” – képzeljük el, ahogy sok száz, sőt sok ezer germán tombol erre a dalra a huszadik század végén. Szürreális, ugye?

Elveszett rockopera – Hogyan lett István nagyobb, mint Attila?

Méltatlanul feledésbe merült, de legalábbis messze nem kapta meg a neki járó elismerést Szörényi Levente Atilla, Isten kardja című rockoperája. E sajnálatos ténynek több külső oka van.

A sír és a feng shui – Valóban aranykoporsóba temethették

Kínai és nomád párhuzamai vannak a nagy uralkodó temetkezésének – mondta a Demokratának Horváth Izabella antropológus, történész, akivel arról beszélgettünk, hogy mítosz-e vagy valóság a „hármas koporsó”, pusztán irodalmi motívum-e a vízközeli temetkezés, illetve hogyan vigyáznak ránk síron túli őseink.

Hol rejtőzik Attila? – Az ismeretlen helyen nyugvó hun király emléke bennünk él

Attila mitikus alakja, rejtélyes halála és titokzatos temetése majd ezerhatszáz éve foglalkoztatja az utókort. Sírját ez idő alatt a Kárpát-medence számos pontján vélték már megtalálni, ami azt bizonyítja, hogy a nagy hun uralkodó emléke, történelmi nagysága ma is meghatározza a magyar identitást.

A hunok mi vagyunk – Tagadhatatlan a hun–magyar kapcsolódás

A hunok és magyarok közötti részleges folytonosságot tartom legvalószínűbbnek – mondta a Demokratának Szabados György történész, a Magyarságkutató Intézet László Gyula Kutatóközpont és Archívumának igazgatója.

Hirdetés

További témáinkból:

SPAR: Kérjük a panaszkönyvet

A magyarországi SPAR anyavállalata panaszt nyújtott be a magyar kormány ellen az Európai Bizottságnál, mert az itteni különadó sérti az uniós jogot, és az intézkedés miatt veszteséges a működése. Valóban a különadók miatt nem tud nyereséges lenni hazánk második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedője, vagy valami egészen más van a háttérben?

„Úgysem hisznek majd neked!”

Megdöbbentő fordulatot vehet Magyar Péter semmiből jött politikai karrierje, miután szinte szünet nélküli online megnyilvánulásai a lemondása óta a nyilvánosság elől elzárkózó Varga Juditot is megszólalásra késztették korábbi házasságukat illetően.

Iszlamisták ukrán bőrben?

Váratlanul érte a politikai elitet, és sokkolta az orosz társadalmat a Moszkva melletti vérengzés. De kik állhatnak a tádzsik lövöldözők mögött? Mennyire valós az iszlamista háttér, és miért lehet logikus akár az „ukrán szál” is? Mi köze lehet a Nyugatnak a történtekhez, és milyen hatással lehetnek a történtek a háború alakulására?

Ha felszáll a gombafelhő

Egyre többször kényszerülünk arra, hogy egy atomháború kirobbanásának esélyeit latolgassuk. Legutóbb a francia elnök harcias kijelentése és a nem kevésbé fenyegető orosz reakciók miatt merült fel a kérdés: vajon tényleg sor kerülhet a mindeddig tabunak számító atomarzenálok bevetésére?

Egy úton a közös célért

Tizennégy éve elindultak együtt az ismeretlenbe. Nem tudták, milyen akadályokkal kell megküzdeniük, mennyi kudarc vagy siker vár rájuk, hol lesznek a buktatók, és mikor jutnak el a céljukig. Az Európa-bajnoki bronzérmes, Grand Prix final-győztes, 21 éves olimpikon tekvondós Józsa Leventével és edzőjével, Galambos Bence válogatott-vezetőedzővel beszélgettünk.

Korábban írtuk