Hirdetés

Tulajdonképpen a német tőke miatt érkezik a kínai tőke hazánkba, az akkumulátorgyárak nem a lenyűgöző szépségű magyar táj miatt települnek ide, hanem azért, mert a CATL üzemétől 200 méter távolságra van a BMW-gyár. A kínai tőke még több német tőkét vonz, a még több német tőke pedig még több kínait. Ezek egymást erősítő folyamatok – mondta a Demokratának idei első számunk címlapinterjújában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

További témáinkból:

A vidék vesztét akarják

Van, aki nukleáris támadáshoz hasonlítja azt a pillanatot, amikor Ukrajna felvételt nyer az Európai Unióba. Az előzetes tárgyalások megkezdéséről nemrég döntés született, igaz, Magyarország nélkül. A Brüsszelben annyira erőltetett ukrán csatlakozásról Boros Imre közgazdászt kérdeztük.


Burzsujfalva és az ipari park

A hazai akkumulátorgyártás ellenállóinak fóti fészkét az őslakosok csak Burzsujfalvának hívják, az elkerített településrészbe csak kamerával felszerelt, sorompós beléptetéssel lehet bejutni. Ezt a városka határától vagy másfél kilométerre levő bejáratot az 1980-as évek végén is őrizték, de nem overallos securitysek, hanem kék egyenruhás és géppisztolyos munkásőrök.


Vörös roham Varsóban

Mindent elsöprő lendülettel kezdte meg Lengyelország átalakítását a nemrég kinevezett új miniszterelnök és kormánya. Nem válogat az eszközökben, amelyek célja a 180 fokos fordulat. Azaz a nemzeti Lengyelország megszüntetése, illetve légmentes beillesztése a brüsszeli föderalizmusba.


Hittel győzni

A magyar vitorlázás egyik legnagyobb sikerét aratták. Tizenhárom férfi úgy döntött, megküzd a legerősebb nemzetekkel. A magyar csapatot, a Sámánokat a sportág legeredményesebbje irányította. Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok, jelenlegi szövetségi kapitány Magyarország nemzeti csapatát a győzelemig vezette, vele beszélgettünk.


„Mindennek rendelt ideje van”

A Madách Színház legsikeresebb zenés darabjaiban és prózai szerepekben egyaránt bizonyított, a Turay Ida Színház örökös tagja, verses estjeivel bejárta az országot, a Bartók Rádióban tíz éven át műsorvezetőként dolgozott: Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész pályafutásának elismeréseként decemberben Polgári Magyarországért Díjat vehetett át.

Korábban írtuk